Пилипчатіна Юлія Андріївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ю́лія Андрі́ївна Пилипча́тіна (*27 серпня 1994(19940827), м. Артемівськ, Донецька область, Україна) — сучасна українська художниця-ілюстраторка.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася у місті Артемівську Донецької області. Там закінчила школу, потім переїхала до Тольятті (Росія), де отримала вищу освіту за спеціальністю «вчитель історії», але ніколи так і не працювала вчителем. Наприкінці 2010-х переїхала до Харкова.

Належить до кола найпопулярніших сучасних українських книжкових ілюстраторів; в її оформленні побачили світ більше двох десятків книжок, переважно для дітей, у провідних українських видавництвах — «Видавництво Старого Лева», «Клуб сімейного дозвілля», «Фонтан казок».

Окрім малювання, Юлія захоплюється керамікою: власноруч виготовляє тарілки й плитки та розмальовує їх. У вільний час доглядає домашніх улюбленців — собак, і читає вірші.

Ілюстрації для книг[ред. | ред. код]

Про ілюстрації[ред. | ред. код]

В усіх шести частинах повісті немає ані різких ліній, ані гострих кутів, оскільки у «гарбузовому» світі проблем просто не існує, як і на милих та напрочуд м'яких ілюстраціях Юлії Пилипчатіної.[1]

«Босоніжки для стоніжки» проілюстровані молодою художницею Юлією Пилипчатіною. Раніше вона працювала над такими книжками, Її ілюстрації прекрасно доповнюють поезію Мар'яни Савки: текст точно відображений у малюнку, є багато дрібних деталей, які цікаво розглядати з малечею, а також численні однотипні речі, які діти можуть полічити.[2]

Цитати[ред. | ред. код]

Про натхнення: «Світ навколо мене — найкраще натхнення»,  — каже художниця про джерело своєї творчості."[3]


Про себе: «Малювала скільки себе пам'ятаю, але не могла навіть уявити, що колись це стане професією. А у 2009 році чудом взяли на роботу дизайнером в книжкове видавництво і з того часу все стало на свої місця. Малюю кожен день: працюю — малюю, відпочиваю — малюю.»[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гарбузовий рік: діти, літо та ностальгія Катерини Бабкіної (ru-RU) . Архів оригіналу за 17 лютого 2020. Процитовано 17 лютого 2020.
  2. Кольорова: дитяча поезія Мар’яни Савки (ru-RU) . Архів оригіналу за 28 листопада 2019. Процитовано 17 лютого 2020.
  3. Ілюстраторка Юлія Пилипчатіна. Monolith Bizz (uk-UA) . Архів оригіналу за 17 лютого 2020. Процитовано 17 лютого 2020.
  4. Пилипчатіна Юлія | (uk-UA) . Архів оригіналу за 17 лютого 2020. Процитовано 17 лютого 2020.