Пиляки (гора)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гора Пиляки. Вершина вкрита туманом (хмарою). 2014 р.

Пиляки — гора в Криму на південних відрогах Ай-Петринської яйли. Висота 850 м. Гора Пиляки — пам'ятник природи з 1964 року на північний схід від скелі Іфігенія.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Над Ліменською долиною простягається хребет вулканічного походження, що опускається в сторону Сімеїзу, і має три вершини: верхня Пиляки (850 м над рівнем моря, це південний відріг Ай-Петринскої яйли), середня Ізмолос (Верблюд) і нижня Хир (тюркський «кир» — височина, з однойменною вершиною висотою 657 метрів).

Біля їх підніжжя, де вершини з'єднуються одга з одною виявлена стоянка древньої людини епохи неоліту.

Гора Пиляки розташована на північний захід від селища Голуба Затока, трохи вище старого шосе Ялта-Севастополь.

Гора Піляки — згаслий вулкан середньоюрського періоду. Вона займає площу в 4 квадратних кілометри. У гірських породах представлені застиглі мільйони років тому вулканічні лавові потоки.

У цьому гірському масиві поширені вулканічні туфи і спілітові брекчії, вивітрювання яких утворило в багатьох місцях химерні утворення. Вершина гори складена потужними шарами вулканічного туфу. Вона з'єднується з Ай-Петринською яйлою. Окремі оголення вулканічних порід Пиляки досягають товщини в 350 метрів.

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Горный Крым. Атлас туриста / ГНПП «Картографія», Укргеодезкартографія ; ред.: Д. И. Тихомиров, Д. В. Исаев, геоинформ. подгот. Е. А. Стахова. — К. : ДНВП «Картографія», 2010. — 112 с.