Пирятинський ґебіт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kreisgebiet Pirjatin
Пирятинський ґебіт
Держава Німецька імперія
Райхскомісаріат Україна
Генеральна округа Київ
Центр Пирятин
Уряд
 - Ґебітскомісар ?
Населення (1943)
 - Усього 197,650
Джерело: territorial.de

Пиря́тинський ґебі́т, окру́га Пиря́тин (нім. Kreisgebiet Pirjatin) — адміністративна одиниця у складі генеральної округи Київ, що в свою чергу входила до райхскомісаріату Україна під час німецької окупації Української РСР протягом Німецько-радянської війни. Утворена на частині території нинішніх Київської, Полтавської та Черкаської областей 1 вересня 1942 року.[1] Поділялась на 6 районів (нім. Rayons). Формально існувала до 1944 року,[2] фактично — до 18 вересня 1943, дня взяття Пирятина військами Степового фронту.

Ґебіт охоплював територію шістьох передвоєнних районів УРСР (Драбівського, Ковалівського, Згурівського, Гребінківського, Пирятинського і Яготинського) та, відповідно, поділявся на шість районів: Драбів (Rayon Drabow), Ковалівка (Rayon Kowalewka), Згурівка (Rayon Sgurowka), Гребінка (Rayon Grebenka), Пирятин (Rayon Pirjatin) та Яготин (Rayon Jagotin),[1] межі яких збігалися з тогочасним радянським адміністративним поділом. При цьому зберігалася структура адміністративних і господарських органів УРСР. На півночі ґебіт прилягав до території планованої генеральної округи Чернігів, на заході межував з Переяславським ґебітом, на півдні — з Золотоніським ґебітом, на північному сході — з Лохвицьким ґебітом, а на південному сході — з Лубенським ґебітом.

Всі керівні посади в ґебіті обіймали німці, головним чином з числа тих, що не підлягали мобілізації до вермахту. Лише старостами районів і сіл призначалися лояльні до окупантів місцеві жителі або фольксдойчі.

У Пирятині виходила газета «Рідна нива» (15 жовтня 1941 — 1943), редактором якої був Іван Сенько.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]