Пиріг і Батіг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пиріг і Батіг
«Пиріг і Батіг» на фестивалі «Свято музики у Львові», червень 2022
«Пиріг і Батіг» на фестивалі «Свято музики у Львові», червень 2022
Основна інформація
Жанр сучасна фольк-музика
Роки 2020 — дотепер
Країна Україна Україна
Місто Львів
Мова українська
Склад Мар'ян Пиріг
Маркіян Турканик
Лесик Omodada
Крістов Віков
Юрій Хвостов
Артем Каменков
Колишні
учасники
Олександр Марусяк
Всеволод Садовий
Марк Токар
Інші
проєкти
«ГИЧ оркестр»

Пиріг і Батіг у Вікісховищі

«Пиріг і Батіг» — український фольк-гурт, заснований 2020 року у Львові; створений Мар'яном Пирогом як музично-поетичний проєкт, метою якого є дослідження української мови та поетики і популяризація їх через музику[1]. «Пиріг і Батіг» модернізовують народну пісню та музично трактують поезію українських поетів, зокрема Павла Тичини, Степана Руданського, Тараса Шевченка, Богдана-Ігора Антонича, Володимира Сосюри, Василя Стуса, Михайла Петренка[2][3].

Історія[ред. | ред. код]

Створення[ред. | ред. код]

Гурт заснований львівським музикантом Мар'яном Пирогом, вокалістом колективу «ГИЧ Оркестр», та розвинувся з його сольного проєкту «Пиріг»: Мар'ян записував музику на тексти українських поетів і 2016 року видав альбом «Поетичний» із піснями на тексти Павла Тичини[4][5]. «Пиріг і Батіг» сформувалися 2020 року; до складу гурту, окрім Мар'яна Пирога (спів, гітара), увійшли Маркіян Турканик (скрипка, спів, альт), Олександр Марусяк (тромбон, спів, сакбут), Всеволод Садовий (перкусія, спів) та Марк Токар (контрабас, спів)[1][2].

За словами музикантів, «батіг» у назві гурту виступає «артефактом драматичного минулого, що є алегорію пам'яті за культурний спадок Краю; із тим, дія-функція батога потерпає певну метаморфозу — з каральної, переходить у просвітницьку площину; але як і „попередній“ батіг, цей теж лишає по собі метафоричний культурний рубець-пам‘ятку; тож всипати батога трактується як — заспівати пісню»[3].

«Сьпівомовний» (2021)[ред. | ред. код]

2021 року «Пиріг і Батіг» випустили «Сьпівомовний»[5] — концептуальний альбом-містерію сучасної української авторської музики на співомовки Степана Руданського, класика української поезії[6]. До нього увійшли дванадцять пісень про життя та смерть в епоху кріпацтва[1]. Роботу над матеріалом розпочали ще 2019 року; записували альбом на хуторі «Сміху і Шуму» біля села Покропивна на Тернопільщині у звукорежисера і ґазди хутора Вадима Возняка — а зводили на студії «Шпиталь Рекордс» у Тернополі[6]. Пісню «Гей, бики» записали того ж дня, коли її написав Степан Руданський, лише 160 років по тому[1].

Мар'ян Пиріг так описував альбом[1]:

Це була тихенька романтична опірність — не галаслива, фізична, а внутрішня, духовна, але вона дійшла до нас, і бачимо наскільки вона була крута й масштабна. У нашому проєкті Руданський постане іншим. Я почув його таким на Гуцульщині, це був його мегатвір «Лірникові думи» (або «Байки світовії»). Хоча Руданський був родом із Вінниччини, та він глибоко збагнув багатство мови краю й поза межами свого регіону. І мова — це якраз основне, чому я вибрав цього автора і чому хочеться його ретранслювати.

У виданні «Львівська пошта» про альбом писали[6]:

«Сьпівомовний» буквально наповнений звуками життя. Це прецезійно артикульована пронизлива оповідь, яка лунає понад часом. Від народної пісенної традиції Руданський, а з ним і «Сьпівомовний» переймають уміння в простому побутовому сюжеті заодно показати і місце людини у Світі, зачудуватися нашим дивним світовлаштуванням.

Музичний критик Олександр Ковальчук зазначив, що «кріпацька готика альбому „Сьпівомовний“ продовжує традицію гурту з перепрочитання класиків на тлі вічноживої природи»[5].

Концерт гурту у Нижньому Залі в Театрі ляльок, Львів, червень 2022

Гурт давав концерти у Львові, Івано-Франківську[7], Тернополі[8], брав участь у фестивалях «Межа» (Івано-Франківськ, 2020)[9], Ticket to the Sun (Вінничина, 2021)[10], «Зашків» (село Зашків, 2021)[11], «Зимова Країна Мрій» (спільно з гуртом «Воплі Відоплясова», Львів, 2022)[12]. 21 листопада 2021 року «Пиріг і Батіг» виступали на вечорі пам'яті Міська Барбари[13].

«Зелений» (2023)[ред. | ред. код]

2023 року «Пиріг і Батіг» випустили новий альбом «Зелений». У якості текстів пісень використано поезію Богдана-Ігоря Антонича.

Сам альбом це певний документально музичний екскурс як і у час коли була писана ця поезія, так і у особисті роздуми автора над буттям духовністю, смертю... І як кульмінація про Незнищенність матерії. Тож цим альбомом прагнемо бодай на крихту занурити слухача у дивний і містичний світ Антонича.

— Пиріг і Батіг, Facebook сторінка гурту

Загалом над записом та зведенням «Пиріг і Батіг» працювали всього дев'ять днів.[14]

Альбом одразу викликав здебільшого позитивні відгуки критиків, зачаровуючи оригінальними музичними рішеннями та власне влучністю поєднання лірики поета Антонича та аранжування запропонованого «Пиріг і Батіг». За твердженням окремих дописувачів музичний стиль можна охарактеризувати як комбінацію психо-фолку і барокко-попу.[15]

На альбомі «Зелений» учасники ніби вдихнули у вірші Богдана-Ігоря Антонича друге життя. Містичні тексти лягли на витончений камерний інструментал, тим самим утворивши справжню симфонію-розповідь про життєвий шлях українського поета.

— Олена Мосійчук, [16]

Альбом містить 12 треків та звучить трохи більше 38 хвилин.

Це певний документально-музичний екскурс як у час, коли була писана ця поезія, так і в особисті роздуми автора над буттям, смертю та незнищенністю матерії. Цією збіркою прагнемо бодай на крихту занурити слухача у дивний і містичний світ Богдана-Ігоря Антонича. А загалом, за допомогою співаної поезії, намагаємося закохувати громадян в українське музичне слово

— Марʼян Пиріг, [16]

Цей реліз став можливим завдяки ініціативі «Stowarzyszenie przyjaciół Nowicy» в рамках проєкту «Дипломатія публічна 2023», за сприяння Міністерства закордонних справ Польщі.[джерело?]

Склад[ред. | ред. код]

Колишні учасники

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ART RESISTENTIA: музика. Інститут Стратегії Культури (укр.). 20 квітня 2021. Процитовано 6 червня 2022. 
  2. а б Пиріг і Батіг. Translatorium (укр.). Процитовано 6 червня 2022. 
  3. а б В гостях у Еспресо новий музичний проєкт з України | Новини Еспресо (укр.). Процитовано 6 червня 2022. 
  4. Пиріг – Поетичний (Альбом). Нотатки про українську музику (укр.). 26 липня 2016. Процитовано 6 червня 2022. 
  5. а б в Пиріг і Батіг "Сьпівомовний" (2021). Варіанти (укр.). Процитовано 6 червня 2022. 
  6. а б в Гурт «Пиріг і Батіг» видав «Сьпівомовний» альбом - Львівська Пошта. www.lvivpost.net (укр.). Процитовано 6 червня 2022. 
  7. Франківськ креативить: творчий проект в переході Вагабундо. ПІК. Процитовано 7 червня 2022. 
  8. У Тернополі відбудеться перший посткарантинний концерт. ternopoliany.te.ua (uk-ua). 2 лютого 2021. Процитовано 7 червня 2022. 
  9. Безмежний фестиваль: як у Франківську відкарнавалила "Межа" (ФОТО, ВІДЕО). "Репортер" (укр.). 14 жовтня 2020. Процитовано 7 червня 2022. 
  10. «Фольк-рейв» від «Zapaska» та ліричність від «Пиріг і батіг»: фоторепортаж з першого музичного вечора «Ticket to the Sun» - VежA. Vежа (укр.). 31 липня 2021. Процитовано 7 червня 2022. 
  11. На Львівщині стартує фестиваль «Зашків». Програма. portal.lviv.ua (укр.). Процитовано 7 червня 2022. 
  12. Zaxid.net. Фестиваль «Країна Мрій» запрошує святкувати новий рік з «Воплі Відоплясова» та «Пиріг Батіг». ZAXID.NET (укр.). Процитовано 7 червня 2022. 
  13. Львова, Фотографії Старого (14 листопада 2021). Львів'ян запрошують на вечір пам'яті Міська Барбари • Фотографії старого Львова. Фотографії старого Львова (укр.). Процитовано 7 червня 2022. 
  14. Мосійчук, Олена (17 листопада 2023). «Пиріг і Батіг» випустили альбом «Зелений» на вірші Богдана-Ігоря Антонича. СЛУХ — медіа про музику та все, що навколо неї. Процитовано 26 листопада 2023. 
  15. Пиріг і Батіг "Зелений" (2023). Варіанти (укр.). Процитовано 26 листопада 2023. 
  16. а б Мосійчук, Олена (17 листопада 2023). «Пиріг і Батіг» випустили альбом «Зелений» на вірші Богдана-Ігоря Антонича. СЛУХ — медіа про музику та все, що навколо неї. Процитовано 20 лютого 2024. 
  17. Пиріг, Батіг та співані вірші Розстріляного Відродження на деокупованій Харківщині: “Щастя, що ви плачете від поезії”. Українська правда _Життя. Процитовано 10 липня 2023. 
  18. «Пиріг і Батіг» у Домі Франка. YouTube. Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка. 20 січня 2023. Процитовано 10 липня 2023. 

Посилання[ред. | ред. код]