Пйотр Щенсний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пйотр Щенсний
пол. Piotr Szczęsny
Народився 6 липня 1963(1963-07-06)
Краків, Краківське воєводство[d], Польська Народна Республіка
Помер 29 жовтня 2017(2017-10-29) (54 роки)
Варшава, Республіка Польща
·самоспалення
Поховання Сальваторський цвинтар
Країна  Республіка Польща
Діяльність хімік
Alma mater Ягеллонський університет
Знання мов польська
Заклад Ягеллонський університет
Членство Mensa International, Солідарність і Independent Students' Uniond
Меморіальна дошка біля офіційної галереї Палацу культури:
«Я — звичайна, сіра людина»

Пйотр Павел Щенсний (пол. Piotr Paweł Szczęsny, 6 липня 1963(19630706), Краків — 29 жовтня 2017, Варшава) — польський хімік, член польського товариства «Менса».

19 жовтня 2017 р. після 16:00 він розповсюдив на площі перед Варшавським палацом культури і науки зроблені ним листівки з п'ятнадцятьма обвинуваченнями керівному режимові партії «PiS», після чого вилив на себе горючу рідину і запалив. Пйотр помер у лікарні через десять днів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Вивчав хімію в Ягеллонському університеті і став членом Незалежної студентської асоціації. У 1980-х роках був активістом профспілки «Солідарність».

Після закінчення університету залишився асистентом в університеті, почав писати свою докторську дисертацію. Після 1989 року покинув університет і став співзасновником видавництва, де публікували посібники з хімії. Протягом десяти років займав посаду голови Товариства безперервної професійної підготовки. Працював консультантом з питань бізнесу. У 2016 році він закрив свою компанію.

Проживав у Неполомицях. Був інтелігентною людиною, батьком двох дорослих дітей, які займаються докторськими дисертаціями. Його дружина є фармацевтом. Він не брав участь у політичних акціях польської опозиції. Його листівки були написані точною мовою, без суворих слів.

До 2 листопада в засобах масової інформації його назвали «Piotr S.», пізніше його прізвище було розкрито за згодою сім'ї.

Похований на Сальваторському цвинтарі у Кракові за присутності кілької тисяч людей[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]