Плавт звичайний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Плавт звичайний

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Напівтвердокрилі (Hemiptera)
Родина: Плавти (Naucoridae)
Рід: Ilyocoris
Вид: Плавт звичайний
Ilyocoris cimicoides
(Linnaeus, 1758)
Синоніми
Nepa cimicoides
Посилання
Вікісховище: Ilyocoris cimicoides
Віківиди: Ilyocoris cimicoides
ITIS: 1054047
NCBI: 280203

Плавт звичайний[1] (Ilyocoris cimicoides) — вид водних клопів родини плавтів (Naucoridae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у більшій частині Європи, на Кавказі та помірній Азії на схід до Китаю та Кореї. В Україні вид широко поширений. В основному він трапляється у спокійних водах, таких як озера, ставки, болота та калюжі, а також у водах з повільною течією, таких як канали. Перевага віддається водам з багатою рослинністю.

Опис[ред. | ред. код]

У плавта звичайного широке, слабо опукле тіло яйцеподібної форми, завдовжки близько 14—16 мм. Основний колір зеленувато-жовтий з блискучою переднеспинкою, покритою бурими крапками. Передні кінцівки хапального типу, добре пристосовані для лову жертв, якими можуть бути личинки комах, молюски і дрібні рибки. Задні кінцівки плавального типу, покриті волосками. Однак плавт не тільки добре плаває, а й повзає рослинами. Піднімаючись на поверхню водоймища, плавт запасає атмосферне повітря, наповнюючи ним вільний простір, що утворюється між злегка опуклими надкрилами та тілом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. О. П. Зінченко, К. Б. Сухомлін. Клопи (ряд Hemiptera). Методичні рекомендації для студентів з навчальної комплексної (зоолого-ботанічної) практики. Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк. 2016. — с. 11

Посилання[ред. | ред. код]