Пласка черепаха промениста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пласка черепаха промениста

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахи (Testudines)
Підряд: Бокошиї черепахи (Pleurodira)
Родина: Змієшиї черепахи (Chelidae)
Рід: Болотна пласка черепаха (Acanthochelys)
Вид: Пласка черепаха промениста
Acanthochelys radiolata
Mikan, 1820
Синоніми
Platemys gaudichaudii
Посилання
Вікісховище: Acanthochelys radiolata
Віківиди: Acanthochelys radiolata
EOL: 791045
ITIS: 551879
МСОП: 78
NCBI: 241402
Fossilworks: 375071

Пласка черепаха промениста (Acanthochelys radiolata) — вид черепах з роду Болотна пласка черепаха родини Змієшиї черепахи. Інша назва «бразильська болотна черепаха».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина карапаксу сягає 20 см. За будовою голови та панциру мало відрізняється від представників свого роду. Лише на підборідді є 2 маленьких вусики. Хвіст короткий.

Голова, кінцівки та шия зверху оливкові або сіро-коричневі, а з боків і знизу жовтуваті. Щелепи світлі з темними цятками. Вусики на підборідді жовтого кольору. Карапакс забарвлено у оливковий, сірий або чорний кольори. Пластрон та перетинка з карапаксом жовті з темним малюнком на кожному щитку або з темним ободком кожного щитка. Хвіст оливково-коричневий.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє повільно поточні річки з м'яким дном та багатою рослинністю. Досить сором'язлива, більшу частину часу ховається. Любить вилазити на суходіл грітися. Харчується рибою, земноводними, комахами, равликами, хробаками.

Самиця відкладає 2 яйця. У новонароджених черепашенят довжина зазвичай близько 30—42 мм. Карапакс у них сірувато-коричневий з жовтими клиноподібними відмітками на кожному щитку. Пластрон жовтий з великими темним малюнком. Нижня частина глотки і шиї жовта або кремова з темними плямами. У малюків велика голова і їх легко можна переплутати з новонародженими роду Phrynops, проте відмінність молодої променистої пласкої черепахи у тому, що на задніх лапах у них є низка великих щитків.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у Бразилії: по східному узбережжю від штату Баїя і Мінас-Жерайс до Сан-Паулу; у верхів'ях річки Шінгу у штаті Мату-Гросу.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Castro, T.M. & Teixeira, R.L. 2007. Straßenverkehr als Bedrohung für die Amphibien und Reptilien des Atlantischen Regenwalds in Südost-Brasilien. Eine Fallstudie. Sauria 29 (2): 35-42
  • Valenzuela, N. 2009. Co-Evolution of Genomic Structure and Selective Forces Underlying Sexual Development and Reproduction. Cytogenet Genome Res 127: 232—241