Плужна підошва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роздвоєний корінь цукрового буряка, що виріс на полі з плужною підошвою.
Глибокорозпушувач для розпушування нижніх шарів ґрунту.

Плужна підошва — ущільнений і збитий шар ґрунту, що знаходиться під дном борозни між орним і підорним шаром.

Виникає в результаті багаторічної оранки на ту ж саму глибину і утрамбовування дна борозни колесами трактора і полозом плуга. У плужній підошві затримуються спливні і пилові частинки, що підвищують її щільність. Це ущільнення негативно впливає на повітряно-водяний обмін, закриваючи капіляри і зменшуючи доступ води. Плужна підошва характеризується гіршою провітрюваністю, водопроникністю і водомісткістю порівняно з орним шаром і глибшими шарами ґрунтового профілю.

Виникненню плужної підошви перешкоджає оранка на різну глибину, оранка з ґрунтопоглиблювачем, розпушування підошви кожні 4-5 років глибокорозпушувачем, використовування тракторів, які пересуваються виключно цілиною, не заїжджаючи на борозну[1]. Використовування ґрунтопоглиблювача дає короткотривалий ефект, запобігти утворенню підошви можна глибоким розпушуванням. Вона негативно впливає на врожай культур, наприклад, може викликати деформацію коріння (роздвоєння)[2].

Плуги можуть бути споряджені елементами, що протидіють виникненню й уможливлюють зменшення підошви: долотами на лемешах, які зорюють глибше вузьку смугу скиби або ґрунтопоглиблювачами, що врізаються в ґрунт нижче глибини оранки, не перегортаючи скиби[3]. На піщаних ґрунтах глибоке розпушування не проводять, оскільки плужна підошва сприяє зберіганню поживних складників і пилових та мулястих частинок, запобігаючи їхньому спливанню до підґрунтя[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Choroby gleby. Архів оригіналу за 18 лютого 2020. Процитовано 7 липня 2016.  (пол.)
  2. Bronisław Jabłoński. Uprawa roli // Uprawa roli i nawożenie roślin ogrodniczych / Jan Roman Starck (red.). — Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1997. — С. 12. — ISBN 83-09-01358-2.} (пол.)
  3. Pomocnicy korpusu. Farmer 22/2005. 2005. Архів оригіналу за 18 вересня 2020. Процитовано 7 липня 2016.  (пол.)
  4. Mirosław Dreczka. Starannie dopraw do siewu // Nowoczesna uprawa 9/2013. — APRA Sp. z o.o, 2013. — С. 18. (пол.)