Плющ Василь Левкович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Плющ Василь Левкович
Народився 10 січня 1903(1903-01-10)
Варшава
Помер 16 листопада 1976(1976-11-16) (73 роки)
Мюнхен
Вчене звання професор

Васи́ль Ле́вкович Плю́щ (10 січня 1903 року, Варшава — 16 листопада 1976 року, Мюнхен) — лікар-фтизіатр, історіограф української медицини, доктор медицини, професор кафедр туберкульозу в Києві, Львові та Братиславі. Один із засновників і перший вчений секретар Українського наукового товариства фтизіатрів. В еміграції публікував розвідки з історії української медицини.

Життєпис[ред. | ред. код]

Навчався в гімназії в Чернігові, яку закінчив 1919 р. Тоді вже належав до чернігівського осередку Спілки визволення України. 1921 р. вступає до Київського медичного інституту. 1929—1931 рр. працює керівником протитуберкульозного диспансеру на Одещині. З 1931 р. працює в Києві, в Центральному науково-дослідному інституті туберкульозу та в інституті вдосконалення лікарів. Його вчителі — провідні вчені-лікарі академіки В. В. Радзимовська, М. Д. Стражеско, Ф. Г. Яновський, професори А. М. Зюков (учень Ф. Г. Яновського), Д. Я. Епштейн. Був відповідальним секретарем Всеукраїнського товариства лікарів-фтизіатрів, інспектором відділу науки Народного комісаріату здоров'я УРСР.

У 1930-х рр. опублікував близько 20 наукових праць, написав розділ до підручника «Туберкулёзные санатории и курорты СССР», монографію «Штучний пневмоторакс при туберкульозі легенів». Це була перша фундаментальна праця в цій галузі медицини.[1]

1939 р. виходить його монографія «Клініка гематогенно-дисемінованої туберкульози легенів».

Після Другої світової війни, живучи на еміграції в Німеччині, В. Плющ працював в Українському Вільному університеті в Мюнхені, вивчаючи історію медицини. Ним написані розділи з цієї ділянки для «Енциклопедії Українознавства» та англомовної «Ukraine — A Concise Encyclopedia» під редакцією В. Кубійовича. Він також був і редактором медичних статтей в обох цих виданнях та довголітнім членом редколегії «Лікарського Вісника».

Автор біля 120 наукових праць з загальної та експериментальної медицини.

Праці Плюща про історію української медицини показують, що він був добре обізнаний навіть із повоєнним станом медицини в УРСР, з іменами та посадами провідних медиків-науківців, що вказує на контакти з тими, хто залишився у СРСР. Над «Нарисами з історії української медицини» вчений Василь Плющ працював до останніх днів свого життя.

Також опублікував понад 50 статей на політичні, суспільні та ідеологічні теми.

Похований на українському православному цвинтарі у Бавнд-Бруку.

Твори[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. ВИДАТНІ УКРАЇНСЬКІ ВЧЕНІ У СВІТОВІЙ НАУЦІ (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 24 січня 2022. Процитовано 2 лютого 2022.