Плющ алжирський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Плющ алжирський
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Аралієцвіті (Apiales)
Родина: Аралієві (Araliaceae)
Рід: Плющ (Hedera)
Вид:
Плющ алжирський (H. algeriensis)
Біноміальна назва
Hedera algeriensis
Hibberd, 1864

Плющ алжирський (Hedera algeriensis) — вид вічнозелених рослин роду плющ. Рідний на узбережжі Північної Африки, у тому числі прибережних гір в Алжирі, культивується у Великій Британії з 1838 року.

Опис[ред. | ред. код]

Це витривала, велика вічнозелена рослина, яка чіпляється своїми повітряними коренями. Стебла червонуваті, при основі частково прикрашені зірчастими волосками або лусочками. Листки почергові, прості. Як і в інших видах Hedera, плодоносні гілки мають жорсткі стебла з листям, що мають, як правило, менші пелюстки ніж у порівнянні з безплідними (молодими) стеблами. Головна частина листка овально-ромбічна, 12–20 см і 5–12 см на квітучих гілках та грубо-зубчасті чи злегка дольчаті (3–5 пелюсток) на безплідних стеблах. Суцвіття зібране по 13–15 квіток, що досягають або вже досягнули статевої зрілості. Маленькі квітки в зонтиках розвиваються тільки на плодоносних стеблах або гілках.

Рослина містить глікозид гедерагенін[en], в основному в листках і ягодах, який може викликати легкий токсикоз. Якщо ці частинки проковтнути це може призвести до важкого дискомфорту, і обробка цих рослин може призвести до роздратування шкіри чи до алергічних реакцій. Через це її не їдять травоїдні тварини. Різні сорти Hedera algeriensis широко використовуються у садівництві. Вона приймається в м'якому кліматі і на низовинах.

Література[ред. | ред. код]

  • Govaerts R. (ed). For a full list of reviewers see: http://apps.kew.org/wcsp/compilersReviewers.do [Архівовано 13 березня 2017 у Wayback Machine.] (2012). WCSP: World Checklist of Selected Plant Families (version Oct 2011). In: Species 2000 & ITIS Catalogue of Life, 25th June 2012 (Bisby F., Roskov Y., Culham A., Orrell T., Nicolson D., Paglinawan L., Bailly N., Kirk P., Bourgoin T., Baillargeon G., eds). Digital resource at www.catalogueoflife.org/col/. Species 2000: Reading, UK.
  • Hedera algeriensis Hibberd
  • Hibberd. 1864. In: Fl. World 7: 57