Пневмоніт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пневмоніт
Пневмоніт
Пневмоніт
Пневмоніт
Спеціальність пульмонологія
Класифікація та зовнішні ресурси
DiseasesDB 10166
CMNS: Pneumonitis у Вікісховищі

Пневмоніт — запалення легеневих тканин[1][2] яке спричиняють різні фактори, крім мікроорганізмів. Причиною може бути променева терапія грудної клітки,[3], потрапляння медикаментів, що застосовуються під час хімієтерапії, вдихання сміття (наприклад, дандер[en]), частинок їжі під час блювання, гербіцидів або флуорокарбонів та деякі системні захворювання.

Він відрізняється від пневмонії за причиною, а також за її проявом, оскільки пневмонію можна охарактеризувати як пневмоніт у поєднанні з консолідацією[en] та випітом легеневої тканини через зараження мікроорганізмом.[4]

Причини[ред. | ред. код]

Діагностика[ред. | ред. код]

Для розмежування пневмоніту та пневмонії інфекційної етіології необхідно лікарем призначається рентген грудної клітки або КТ. Певна ступінь пневмосклерозу може бути очевидною при КТ, що свідчить про хронічні запальні процеси легенів.

Класифікація[ред. | ред. код]

Його можна поділити на ідіопатичний фіброзуючий альвеоліт, пневмоніт крові, лімфоцитарний інтерстиційний пневмоніт, променевий пневмоніт[en] та уремічний пневмоніт.[2]

Лікування[ред. | ред. код]

Типове лікування пневмоніту включає консервативне застосування кортикостероїдів, таких як короткий пероральний курс преднізону або метилпреднізолону. Інгаляційні кортикостероїди, такі як флютиказон[en] або будесонід, також можуть бути ефективними для зменшення запалення та запобігання повторного запалення на хронічному рівні шляхом придушення запальних процесів, які можуть бути спровоковані впливом навколишнього середовища, такими як алергени.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Пневмоніт" на вебсайті Dorland's Medical Dictionary (англ.)
  2. а б Stedman's medical dictionary (вид. 28). Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins. 2006. ISBN 978-0-7817-6450-6. (англ.)
  3. Pneumonitis - Symptoms and causes. mayoclinic.com. Архів оригіналу за 17 травня 2013. Процитовано 14 вересня 2019. (англ.)
  4. "Пневмонія" на вебсайті Dorland's Medical Dictionary (англ.)
  5. https://www.cdc.gov/niosh/docs/81-123/pdfs/0565.pdf [Архівовано 18 червня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  6. Pneumonitis. Medical information about Pneumonitis. www.patient.co.uk. Архів оригіналу за 15 березня 2012. Процитовано 14 вересня 2019. (англ.)
  7. Mushroom Toxicity: Background, Pathophysiology, Etiology. 6 січня 2017. Архів оригіналу за 9 листопада 2019. Процитовано 14 вересня 2019 — через eMedicine. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]