Повернення до Світу Смерті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Повернення до Світу Смерті
англ. Return to Deathworld
Жанр наукова фантастика
Автор Гаррі Гаррісон, Ант Скаландіс
Мова російська
Написано 1997
Опубліковано 1998
Видавництво ЭКСМО-Пресс
Видання 1998
Цикл Світ смерті
Попередній твір Лінкор в нафталіні
Наступний твір Світ смерті проти флібустьєрівd
ISBN-10: 5-04-000279-3

«Повернення до Світу Смерті» (англ. Return to Deathworld) — роман російського письменника-фантаста Анта Скаландиса, написаний у 1998 році у формальному співавторстві з Гаррі Гаррісоном. Цей твір продовжує серію «Світ Смерті» про пригоди Язона дінАльта.

Роман складається з двох книг: «Повернення у Світ Смерті» та «Світ Смерті на шляху богів».

Сюжет[ред. | ред. код]

Повернення у Світ Смерті. Дія роману відбувається через декілька років після подій, описаних в оповіданні «Лінкор в нафталіні». На Піррі відбулись глобальні зміни. Планета визнана повноправним членом Ліги Світів, а Керк Пірр удостоївся титулу прем'єра. Язон дін Альт вже не просто професійний гравець, а міністр економіки, фінансів, юстиції, культури й освіти. Піррани, що примирилися з її біосферою, заснували нове місто «Відкрите».

До Пірру прибуває корабель, на якому знаходиться Ріверд Бервік — повноважний представник Великої Ради в Консорціумі світів Зеленої Гілки[1], а також представник Спеціального Корпусу — з пропозицією до пірранів допомогти розібратися з наближенням космічного «об'єкта 001», зледенілого астероїда, що поширює ауру страху на всіх, хто його бачить (навіть на зображенні).

Язон, виторгувавши для пірранів 82 мільярди кредитів, збирає команду з пірранів, яким тепер немає місця на рідній планеті, та вирушає досліджувати загадковий об'єкт на лінкорі «Арго», колись лінкорі «Невразливий», раніше розконсервованому пірранами. Ситуація ускладнюється тим, що астероїд, виявляється, прибув з іншого всесвіту з іншими фізичними законами (наприклад, π там дорівнює 2). Язона та Мету викрадає божевільний господар «об'єкта 001», доктор Солвіц. Герої дізнаються, що Солвіц утік до іншого всесвіту та повернувся з надзвичайними винаходами, створеними на основі різниці фізичних законів. Солвіц пропонує стати на його бік у обмін на безсмертя. Язону та Меті вдається вдається втекти за допомоги Керка та інших пірранів і знищити планетоїд, але Язон переконаний, що це не останній лиходій у їхньому житті.

Світ Смерті на шляху богів. Друга частина «Повернення до світу смерті» описує пригоди Язона в галактичному ядрі в пошуках Язонових батьків. Герой усвідомлює, що повторює стародавній міф про аргонавтів, і намагається змінити очікуваний фінал.

Язона викликають відвідати його батька на планеті Поргорсторса. Помираючи, батько говорять Язону, що він усиновлений. Насправді герой є принцом планети глибоко в Галактичному ядрі, чий законний трон було узурповано. Намагаючись зберегти життя маленького принца, справжній батько Язона віддав його мандрівникові, а той використовував таємничі міжвимірні тунелі, щоб переходити від планети до планети. Цей чоловік і став прийомним батьком Язона.

Скориставшись одним із тунелів Язон вирушає на свою справжню домівку, і знаходить свого батька. Його дядько, що узурпував владу, відправляє Язона на пошуки, щоб доставити золотий покрив корабля з іншої планети в Ядрі в обмін на батькову свободу. Язон і піррани вирушають у подорож, яка повторює історію аргонавтів. Язон сам зауважує це та підозрює, що за всіма збігами стоїть Солвіц.

Мандрівникам вдається врятувати Язонового батька. Посадивши його й дядька на золотий корабель, герої злітають, але дядько за чиєюсь командою пронизує свою голову шипом. Невдовзі після цього наближається інший корабель, і пілот представляється справжньою матір'ю Язона.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Поява в оповіданні Спеціального Корпусу об'єднує Світ Смерті зі світом Сталевого щура.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Зелена Гілка — зоряне скупчення, що розташоване на краю Галактики і візуально нагадує тоненький пагонок.

Посилання[ред. | ред. код]