Повний ірландський сніданок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Повний ірландський сніданок або, як ще його називають Традиційний ірландський сніданок (англ. Full irish breakfest, ірл. Bricfeasta Éireannach) відрізняється великою кількістю різних продуктів.

Повний ірландський сніданок.

Історія[ред. | ред. код]

Взагалі вважається, що такий сніданок з'явився найперше в сільському побуті. В селах Ірландії сам сніданок розпочинався ближче до полудня, вже після роботи. Саме цим і пояснюється такий багатий сніданок.

Ірландські селяни тривалий час їли картоплю, готували каші та інші страви з ячменю та вівса, якщо була можливість вживали молочні продукти, замість м'яса готувались відварені тельбухи. В багатших будинках звичайно були запаси шинки і бекону. Але в 1740 році в період Великого голоду в Ірландії, їсти було майже нічого, основний раціон складався з картоплі та вівсяної каші. Другий за величиною голод настав в 1845 році і був викликаний новою хворобою — картопляним ящуром. В цьому році в Ірландії загинуло 200 тисяч осіб, в 1846-1847 роках понад один мільйон осіб. В ці роки відбувається масова еміграція населення, Ірландію покинули більш ніж три мільйони людей. В 1879 році в Ірландії знову розпочався голод. В кінці XIX століття повні ірландські сніданки стали популярні серед багатих поміщиків, колишніх селян, які мали дійсно великий запас харчових продуктів.

Ірландський сніданок, що складається із чорного і білого пудингу, бекону, сосисок і яєшні

Склад сніданку[ред. | ред. код]

В основному повний ірландський сніданок складається з:

Це традиційний варіант такого сніданку, хоча можливі варіанти зі смаженими грибами, картопляними оладками, ковбасами — «білою» і «кров'яною».

Ірландський сніданок в наш час[ред. | ред. код]

Тепер такі сніданки зустрічаються не тільки в багатих будинках чи селянських будиночках, але й практично у всіх ірландських готелях і ресторанах. В готелях він входить у вартість проживання. Мешканці готелю можуть перенести свій сніданок на обід і навіть вечерю, якщо вони не можуть осилити його відразу. В багатьох ресторанах вішають вивіски, де повідомляється, що сніданок подається протягом усього дня.

Джерела[ред. | ред. код]