Королівські військово-повітряні сили Нової Зеландії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Королівські військово-повітряні сили Нової Зеландії
Прапор
Дата створення / заснування 1923
Логотип
Участь у військовому конфлікті Друга світова війна і Східний Тимор
Текст девізу Te Tauaarangi o Aotearoa
Країна  Нова Зеландія
Місце розташування Веллінгтон
Роботи в колекції Австралійський національний морський музей
Кількість підписників у соціальних мережах 12 533
Офіційний сайт
CMNS: Королівські військово-повітряні сили Нової Зеландії у Вікісховищі

Королівські військово-повітряні сили Нової Зеландії (англ. The Royal New Zealand Air Force, маор. Te Tauaarangi o Aotearoa[1]) — вид збройних сил, що входять до складу Збройних сил Нової Зеландії. Сформовані з новозеландських частин британських Королівських військово-повітряних сил, отримали самостійність у 1923 році, хоча більшість пілотів КВПС Нової Зеландії продовжували служити в рядах британських КВПС до кінця 1940-х рр. КВПС Нової Зеландії брали участь у Другій світовій війні, війні в Малайї, Корейській війні, війні у В'єтнамі та війні в Перській затоці, а також у різних миротворчих місіях Організації Об'єднаних Націй. У 1945 році максимальна кількість літаків КВПС Нової Зеландії складала понад 1000; до 2016 року кількість скоротилася до 51,[2] вони зосереджуються на морському патрулюванні та транспортних завданнях для підтримки Королівського флоту Нової Зеландії та новозеландської армії. Бойовий потенціал закінчився в 2001 році після розформування ескадрильї A-4 Skyhawk. Військово-повітряні сили очолює віце-маршал повітряних сил, який призначається головнокомандуючим ВПС.

Гасло КВПС Нової Зеландії таке ж, як і в Королівських ВПС, — Per ardua ad astra (Через негаразди до зірок)[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Warrant Officer Wal Wallace (September 2009). New Māori Name for Air Force. Air Force News. RNZAF (107). ISSN 1175-2327. Архів оригіналу за 8 лютого 2013. Процитовано 9 жовтня 2012.
  2. 2016 Defence White Paper. Ministry of Defence. 8 червня 2016. с. 86. {{cite book}}: Проігноровано |website= (довідка)
  3. What Is The RAF motto. Архів оригіналу за 2 May 2010. Процитовано 9 травня 2010.