Поганці (мультфільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поганці
англ. The Bad Guys
Вид анімаційний
Жанр кримінальний фільм, кінокомедія, екранізація роману[d], пригодницький фільм і сімейний фільм
Режисер П'єр Перифель[en]
Продюсери Деймон Росс
Ребекка Гантлей
Сценаристи Ітан Коен
Гіларі Вінстон
На основі «Погані хлопці[en]»
Аарона Блейбі[en]
Ролі озвучували Сем Роквелл
Аквафіна
Ентоні Рамос
Крейг Робінсон
Марк Марон
Зазі Бітц
Алекс Борштейн
Річард Айоаді
Лілі Сінґ
Композитор Деніел Пембертонd
Музика Деніел Пембертон[en][1]
Монтаж Джон Вензон
Кінокомпанія DreamWorks Animation
Дистриб'ютор Universal Pictures
Тривалість 100 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2022
Дата виходу 2 червня 2022
Кошторис 74 500 000 ± 10 000 000 $[2][3]
Касові збори 245 713 440 $[4]
IMDb ID 8115900
Наступний The Bad Guys 2d
dreamworks.com/movies/the-bad-guys
CMNS: Поганці у Вікісховищі

«Поганці» (Погані хлопці, англ. The Bad Guys) — американський комп'ютерно-анімаційний комедійний фільм про пограбування, створений кіностудією DreamWorks Animation. Фільм заснований на популярній серії дитячих книг, написаних Аароном Блабеєм. Режисером фільму виступив П'єр Перифель[en], за сценарій відповідають Ітан Коен та Гіларі Вінстон. У озвучуванні фільму взяли участь Сем Роквелл, Аквафіна, Ентоні Рамос, Марк Марон, Крейг Робінсон, Зазі Бітц, Алекс Борштейн та Річард Айоаді.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія відбувається в Лос-Анджелесі, у всесвіті, де люди та антропоморфні тварини гармонійно існують разом. Харизматичний грабіжник і кишеньковий злодій пан Вовчук очолює "Поганців" – банду, відому своїми відчайдушними крадіжками та видовищними втечами. Окрім Вовчука, до банди входять його заступник та найкращий друг пан Гадський, запальний шибайголова сеньйор Піраньйо, майстер маскування пан Акуляк і хакерка панна Тарантула. Усіх їх суспільство відкидає та боїться через упередження, пов'язані з їхньою видовою приналежністю. Нахабні пограбування банди привертають увагу шефині поліції Лос-Анджелесу Мері Резалс, яка заприсяглася хай там що, але затримати "Поганців" на гарячому та кинути їх за ґрати.

Після того, як губернаторка Каліфорнії Діана Хвостенко (в оригінальній озвучці – Даєн Фоксінґтон) в етері місцевого телебачення образила "Поганців", висміявши їхню зарозумілість та передбачуваність, Вовчук переконує свою банду провернути наймасштабніше пограбування століття та викрасти Золотого Дельфіна – нагороду за добрі справи, якою губернаторка має особисто нагородити професора Руперта Мармелада IV, відомого науковця та багатія, за його допомогу місту після нищівного падіння метеорита.

На світській вечірці, організованій з нагоди нагородження, Вовчук випадково допомагає літній жінці втриматися на сходах, що викликає в нього суперечливі почуття щодо злочинного життя. Це, в купі з надихаючою промовою Мармелелада про добро, відволікає Вовчука від крадіжки та затримує втечу усієї банди з вечірки, що, зрештою, призводить до їхнього затримання поліцією.

Під час арешту Вовчук переконує професора Мармелада допомогти йому та його банді виправитися, тим часом потайки розробляючи новий план викрадення нагороди. Мармелад, попри заперечення шефині Резалс, отримує згоду від губернаторки та запрошує "Поганців" до свого маєтку, щоб навчити їх добрим справам. Проте всі спроби Мармелада змінити банду не дають очікуваного результату. Його ідея зі спробою врятувати морських свинок із дослідницької лабораторії зазнає нищівного провалу, бо пан Гадський з'їдає більшість морських свинок, тоді як решта з них розбігаються усім містом.

Незадоволена розголосом, який викликала ця подія, губернаторка Хвостенко вирішує згорнути експеримент, однак м'якшає, коли Вовчук зізнається їй, що він став злочинцем, бо йому було легше вжитися у стереотипно лихий образ, якого від нього очікує суспільство через його вид. Діана визнає, що розуміє його та має надію, що банді вдасться змінитися в кращий бік. Після того, як Вовк рятує кота з дерева, що Мармелад записує та оприлюднює у соціальних мережах, публічний образ банди змінюється.

На іншій світській вечірці, присвяченій відбудові районів Лос-Анджелесу, що постраждали від падіння метеорита, "Поганці" марно намагаються вкрасти валізку з нагородою в шефині Резалс. Вони вирішують вкрасти Золотого Дельфіна під час нагородження. Тим часом, Вовчук, бажаючи кращого життя для себе та своїх друзів і відчуваючи, що закохується в губернаторку, відмовляється від цих намірів. Однак несподівано виявляється, що метеорит було вкрадено і підозра одразу ж падає на "Поганців", яких жорстко затримує поліція. Мармелад зустрічається з "Поганцями" наодинці та розповідає, що насправді це він викрав метеорит, а на перевиховання банди Мармелад погодився лише для того, щоб пізніше їх підставити та вийти сухим з води. Він також зізнається, що саме він був тією літньою жінкою, якій Вовк допоміг на попередній вечірці, що розлютило Вовчука. "Поганців" доправляють до федеральної в'язниці у Тихому океані, неподалік від узбережжя Каліфорнії. Діана не вірить у причетність "Поганців" до викрадення та вирішує з'ясувати все особисто. Вона їде до схованки "Поганців", розташування якої отримала раніше від Вовчука як доказ того, що банда хоче змінитися.

У в'язниці Вовчук зізнається своїй банді, що більше не бажає бути злочинцем і вірить, що "Поганцям" слід покінчити зі злочинним життям. Гадський відкидає його пропозицію, переконаний у тому, що суспільне сприйняття неможливо змінити. Їхня суперечка переростає у бійку, яку перериває лише раптова поява таємничої особи, яка з легкістю долає всю охорону в'язниці та звільняє "Поганців". Таємнича незнайомка виявляється ніким іншою, як губернаторкою Діаною Хвостенко, яка прийшла їх врятувати. Вовчук впізнає її як Багряну Лапу, одну з найвідоміших грабіжниць світу. Губернаторка та "Поганці" тікають з в'язниці на моторному човні. На березі Діана просить "Поганців" допомогти їй зупинити Мармелада. Вовчук погоджується, однак банда відмовляється, тож Діана та Вовчук їдуть без них. Банда вертається до своєї схованки, однак виявляє, що всі їхні набутки та здобич були вилучені Діаною. Коли Гадський ділиться з Акуляком останнім морозиовом у холодильнику, щоб його заспокоїти, "Поганці" усвідомлюють, що Вовчук мав рацію та рушають йому на поміч. Однак Гадський все заперечує та приєднується до Мармелада. Той прагне використати метеорит як основне джерело живлення для пристрою, що здатен керувати думками морських свинок. Мармелад розраховує використати армію морських свинок, щоб без репутаціних втрат повернути собі ті кошти, що він раніше пожертвував на доброчинність.

Тим часом Діана та Вовчук прямують до таємної схованки Багряної Лапи. Діана зізнається Вовчуку, що вона теж колись хотіла вкрасти Золотого Дельфіна і їй це майже вдалося. Коли вона вже збиралася тікати з нагородою, вона усвідомила, що таким чином вона лише підтвердить несправедливі очікування інших щодо себе. Тому Діана не стала красти нагороди, зав'язала зі злочинним життям і пішла в політику, щоб допомагати людям. Спорядившись у її старій схованці, Діана та Вовчук проникають до маєтку Мармелада, щоб викрасти метеорит, однак втрапляють у пастку, підлаштовану Мармеладом і Гадським. Мармелад заявляє, що весь час знав про те, що Діана Хвостенко є Багряною Лапою, адже впізнав її за кільцем з краденим діамантом, який губернаторка лишила собі на згадку про колишнє життя. Щойно Мармелад і Гадський йдуть, Діану та Вовчука рятує решта банди. Разом з Діаною "Поганці" зривають плани Мармелада та викрадають метеорит. Однак замість повернути його у власність штату Каліфорнія, "Поганці" обмінюють метеорит на Гадського, якого Мармелад ледь не вбиває. "Поганці" руйнують його прилад для контролю думок і рятуються.

Майже одразу "Поганців" затримує шефиня Резалс. Діана Хвостенко, вже як губернаторка, намагається заступитися за банду. Губернаторка вирішує розповісти про своє минуле як грабіжниці, але "Поганці" добровільно здаються поліції, щоб цього уникнути. Тим часом Мармелад намагається привласнити собі всі заслуги за повернення метеорита, але шефиня Резалс виявляє, що метеорит є підробкою. Її підкинув Гадський, який лише прикидався поплічником Мармелада. Він замінив справжній метеорит на лампу у вигляді цього метеориту, що зберігалася в маєтку Мармелада. Справжній метеорит, що знаходиться на місці лампи у маєтку, вибухає, що викриває Мармелада як злочинця. Коли лампа падає на Мармелада, то він губить діамант, раніше відібраний у Діани. Шефиня Резалс впізнає діамант як той, що був вкрадений Багряною Лапою багато років тому, тож усі вірять що Мармелад і є Багряною Лапою. Його затримують не лише за власні злочини, а й злочини Багряної Лапи. Тим не менш "Поганців" теж затримують за їхні попередні злочини. Уже по дорозі до в'язниці Вовчук каже Гадському, що це він лишив морозиво у холодильнику.

Через рік після цих подій, "Поганців" достроково випускають з в'язниці за хорошу поведінку. Біля воріт в'язниці їх зустрічає Діана, яка везе їх назад до міста.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Актор Роль
Сем Роквелл[5] Вовчук[6] пан Вовчук[6]
Аквафіна Тарантула панна Тарантула
Ентоні Рамос Піраньйо сеньйор Піраньйо
Крейг Робінсон Акуляк пан Акуляк
Марк Марон Гадський пан Гадський
Річард Айоаді Мармелад професор Мармелад
Зазі Бітц Діана Хвостенко губернаторка Діана Хвостенко
Алекс Борштейн Мері Резалс начальниця поліції Мері Резалс
Лілі Сінґ Міла Білопухнаста репортерка Міла Білопухнаста

Український дубляж[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Розробка[ред. | ред. код]

У липні 2017 року кілька кіностудій висловили зацікавленість в адаптації серії книг до повнометражного фільму[7]. У березні 2018 Variety повідомила, що DreamWorks Animation розробляє фільм на основі серії книг, а сценарій буде написаний Ітаном Коеном[8][9][10]. У жовтні наступного року повідомлялося, що фільм буде зрежисований П'єром Перифельом, а Коен та Гіларі Вінстон будуть авторами сценарію фільму[11]. Фільм був описаний як такий, що має схожий поворот на жанр пограбування, який «Шрек» зробив у казках і який «Кунг-фу панда» зробив для жанру кунг-фу[11]. Команда працювала дистанційно під час пандемії коронавірусу[12].

Акторський склад[ред. | ред. код]

28 липня 2021 року було оголошено про акторський склад, а Ітан Коен, автор книги Аарон Блабей та Патрік Г'юз будуть виконавчими продюсерами фільму[13]. У той же день режисер П'єр Перифель оголосив про кастинг персонажів у своєму Instagram[14].

Саундтрек[ред. | ред. код]

22 червня 2021 року композитор фільму "Людина-павук: Навколо всесвіту" Деніел Пембертон підписав контракт щоб написати саундтрек для фільму[15].

Випуск[ред. | ред. код]

7 жовтня 2019 було оголошено, що фільм буде випущений у кінотеатрах 17 вересня 2021, потіснивши дату виходу «Примарного Джека»[11]. У грудні 2020 року фільм був відкладений через те, що фільм «Бебі бос 2» зайняв своє початкове місце у розкладі прем'єр, хоча було підтверджено, що він отримає нову дату у найближчі тижні у зв'язку з пандемією коронавірусу[16]. У березні 2021 року дата випуску була призначена на 15 квітня 2022[17]. У жовтні 2021 вона була знову перенесена на один тиждень на 22 квітня[18].

14 грудня у мережі з'явився перший трейлер до мультфільму, а також стала відома офіційна дата виходу в український прокат — 24 березня 2022 року[19].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://twitter.com/danielpemberton/status/1407450200541704194. Twitter (укр.). Процитовано 8 грудня 2021.
  2. https://web.archive.org/web/20220425024652/https://deadline.com/2022/04/box-office-northman-bad-guys-unbearable-weight-of-massive-talent-1235007973/
  3. https://web.archive.org/web/20220515021629/https://www.thewrap.com/bad-guys-box-office-northman-massive-talent/
  4. https://web.archive.org/web/20220305120426/https://www.boxofficemojo.com/title/tt8115900/
  5. Rubin, Rebecca; Rubin, Rebecca (28 липня 2021). Sam Rockwell, Awkwafina and Anthony Ramos to Star in DreamWorks Animation’s ‘The Bad Guys’ (EXCLUSIVE). Variety (амер.). Процитовано 8 грудня 2021.
  6. Вхід • Instagram. www.instagram.com. Процитовано 8 грудня 2021.
  7. EXCLUSIVE (22 липня 2017). Aaron’s amazing tale picked up by Hollywood. Daily Telegraph. Процитовано 10 листопада 2021.
  8. Justin Kroll, Justin Kroll (9 березня 2018). Etan Cohen and DreamWorks Animation Developing ‘Bad Guys’ Film Adaptation (EXCLUSIVE). Variety (амер.). Процитовано 10 листопада 2021.
  9. Writer Etan Cohen Bringing The Bad Guys To DreamWorks Animation. Empire. Процитовано 10 листопада 2021.
  10. Etan Vlessing, Etan Vlessing (9 березня 2018). Etan Cohen Adapting ‘The Bad Guys’ Books for DreamWorks Animation. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 10 листопада 2021.
  11. а б в Anthony D'Alessandro, Anthony D'Alessandro (7 жовтня 2019). DreamWorks Animation & Universal To Release ‘Spirit Riding Free’ & ‘The Bad Guys’ In 2021. Deadline (амер.). Процитовано 10 листопада 2021.
  12. Anthony D'Alessandro, Anthony D'Alessandro (8 травня 2020). How Animated Pics Like ‘Tom & Jerry’, ‘SpongeBob Movie’, ‘Sing 2’, Skydance’s ‘Luck’ & More Are Working Through The COVID-19 Crisis. Deadline (амер.). Процитовано 13 листопада 2021.
  13. Rebecca Rubin, Rebecca Rubin (28 липня 2021). Sam Rockwell, Awkwafina and Anthony Ramos to Star in DreamWorks Animation’s ‘The Bad Guys’ (EXCLUSIVE). Variety (амер.). Процитовано 10 листопада 2021.
  14. The Bad Guys cast has finally been officially announced!. Instagram. Процитовано 10 листопада 2021.
  15. @DANIELPEMBERTON (22 червня 2021). The news is now out there so this is probably a good time as any to say I've been working away for quite a while on a super fun big new animation feature from ⁦@Dreamworks and ⁦@UniversalPics:- "THE BAD GUYS". Twitter (рос.). Процитовано 10 листопада 2021.
  16. 'The Boss Baby' Sequel Bumped to September 2021, 'The Bad Guys' Moves to 2022 (амер.). 28 декабря 2020. Процитовано 10 листопада 2021.
  17. Anthony D'Alessandro, Anthony D'Alessandro (17 березня 2021). DreamWorks Animation’s ‘Puss In Boots’ Sequel & ‘The Bad Guys’ Get Release Dates At Universal. Deadline (амер.). Процитовано 10 листопада 2021.
  18. Matt Grobar, Matt Grobar (12 жовтня 2021). Universal Pushes Dates For DreamWorks Toon ‘The Bad Guys’ & George Clooney-Julia Roberts Pic ‘Ticket To Paradise’. Deadline (амер.). Процитовано 10 листопада 2021.
  19. Коли ти — поганець, але хочеш робити добро! Український трейлер мультфільму "Поганці". PlayUA (укр.). 15 грудня 2021. Процитовано 15 грудня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]