Податок на виведений капітал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Податок на виведений капітал (ПнВК) — різновид корпоративного податку (податку на прибуток), яким оподатковується виведення коштів з обороту підприємства (дивіденди, роялті, відсотки, фінансова допомога тощо).

Історія обговорення й прийняття[ред. | ред. код]

Витоком законопроєкту з введення ПнВК є законопроєкт № 3557[1] щодо податкової лібералізації[2].

Про важливість прийняття законопроєкту з введення ПнВК (№ 8557[3]) наголосив Президент України Петро Порошенко на зустрічі з підприємцями у березні 2018 року[4].
За підтримки бізнес-асоціацій ГО «Демократична орда» провела акцію щодо негайного прийняття законопроєкту[5]. 4 липня 2018 року законопроєкт було підписано Президентом та внесено в Верховну Раду[6].

Згодом в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова висловилася проти законопроєкту[7] через відсутність компенсаторів в бюджеті та негативної позиції МВФ щодо нього[8].

Наприкінці жовтня стало відомо, що Мінфін згоден ввести ПнВК, але тільки для підприємств малого та середнього бізнесу, одночасно з цим скасовуючи «третю групу» фізичних осіб-підприємців[9].

На підтримку прийняття й імплементації законопроєкту № 8857 у первісній редакції низка підприємств, бізнес-асоціацій[10][11][12] та «Демократична Сокира» (на той час — ще в стані громадської організації) провели адвокаційну кампанію (пікетування парламентського комітету з податкової й митної політики[13][14]) протягом жовтня-листопада 2018-го року. Мітинги на підтримку ПнВК відбулись також в Харкові[15].

Прийняття бюджету на 2019-й рік відбулось за старими податковими нормами, без заміни податку на прибуток податком на виведений капітал.

ПнВК в Україні[ред. | ред. код]

Оподаткуванню податком на виведений капітал (ПнВК) підлягають операції, спільною рисою яких є виведення грошових коштів з обороту підприємства.
При цьому, Проєкт розділяє такі операції на дві категорії:

  • операції по виведенню капіталу (виплата дивідендів);
  • операції, еквівалентні виведенню капіталу (виплата відсотків, страхових платежів, фінансової допомоги, роялті і т. д.).

Залежно від об'єкта оподаткування застосовуються диференційовані ставки податку в розмірі:

  • 15 % — до операцій по виведенню капіталу (дивідендів);
  • 20 % — до платежів, еквівалентних виведенню капіталу, за винятком застосування ставки 5 % при виплаті пов'язаній особі-нерезиденту.

Відмінності від податку на прибуток[ред. | ред. код]

Якщо податком на прибуток оподатковується операційний прибуток, отриманий після вирахунку всіх витрат на зарплатню, нарахування на неї, витрати на закупівлі матеріалів, то податком на виведений капітал оподатковуються лише дивіденди, отримані бенефіціарами після зазначених операцій, та аналогічні операції.

Аргументи прибічників податку[ред. | ред. код]

  • Бізнес отримує стимул реінвестувати в розвиток.
  • Бізнес позбавляється необхідності занижувати операційний прибуток та маніпулювати зі звітністю, штучно завищуючи затрати[16].
  • Спрощення перевірок, зниження корупціогенності[17].

Аргументи опонентів податку[ред. | ред. код]

  • Невідповідність ПнВК загальносвітовим стандартам і програмам, зокрема — участі в проєкті BEPS[18].
  • Відсутність компенсаторів в бюджеті[19].

Застосування в інших країнах[ред. | ред. код]

ПнВК діє у Великій Британії[джерело?] для малого та середнього бізнесу, також в Естонії, Гонконзі, Грузії[20]. За даними Організації економічного співробітництва та розвитку завдяки цьому податку Естонія має найбільш конкурентоспроможну податкову систему серед країн-членів Організації[21].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації. w1.c1.rada.gov.ua. Процитовано 15 листопада 2018 року.
  2. В цілому Законопроект №3357 справляє досить позитивне враження. yur-gazeta.com. Процитовано 15 листопада 2018 року.
  3. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал. w1.c1.rada.gov.ua. Процитовано 15 листопада 2018 року.
  4. Порошенко виступає за проведення податкової амністії в Україні. gordonua.com. Процитовано 15 листопада 2018 року.
  5. Второе пришествие Орды. ПнВК. asket.in.ua. Процитовано 15 листопада 2018 року.(рос.)
  6. Порошенко має намір подати до парламенту законопроект про податок на виведений капітал. gordonua.com. Процитовано 15 листопада 2018 року.
  7. Що хвилює бізнес. Оксана Маркарова – про податок на виведений капітал. nv.ua. Процитовано 15 листопада 2018 року.
  8. Очільниця Мінфіну Маркарова виступила проти податку на виведений капітал. glavcom.ua. Процитовано 15 листопада 2018 року.
  9. Податок на виведений капітал планується ввести для компаній з оборотом до 200 млн грн, - Маркарова. 112.ua. Процитовано 15 листопада 2018 року.
  10. ВАР долучилась до флешмобу на підтримку податку на виведений капітал. uacouncil.org. Процитовано 15 листопада 2018 року.
  11. Публічна заява СУП щодо введення податку на виведений капітал. sup.org.ua. Процитовано 15 листопада 2018 року.
  12. Представники бізнесу закликали ВРУ якнайшвидше затвердити податок на виведений капітал. yur-gazeta.com. Процитовано 15 листопада 2018 року.
  13. Ухвалити негайно і без змін: підприємці мітингували за проект закону про податок на виведений капітал. hromadske.ua. Процитовано 15 листопада 2018 року.
  14. Під комітет Ради люди з сокирами прийшли вимагати ввести податок на виведений капітал. aspi.com.ua. Архів оригіналу за 16 листопада 2018. Процитовано 15 листопада 2018 року.
  15. Хрестоносці дійшли до Харкова та погрожують владі сокирою. insidernews.info. Процитовано 15 листопада 2018 року.
  16. Податок на виведений капітал – реформа, на яку чекає бізнес. epravda.com.ua. Процитовано 17 листопада 2018 року.
  17. Налог на выведенный капитал: между Порошенко и Гройсманом. finance.liga.net. Процитовано 17 листопада 2018 року.(рос.)
  18. Велика реформа: що буде з податком на прибуток. epravda.com.ua. Процитовано 17 листопада 2018 року.
  19. Ключове питання з ПнВК – це формування видаткової частини бюджету та пошук компенсаторів - Верланов. minfin.gov.ua. Архів оригіналу за 17 листопада 2018. Процитовано 17 листопада 2018 року.
  20. Оставляй или плати. Кому нужен налог на выведенный капитал, и почему он не нравится МВФ. focus.ua. Процитовано 17 листопада 2018 року.(рос.)
  21. 2014 International Tax Competitiveness Index. taxfoundation.org. Процитовано 17 листопада 2018 року.(англ.)