Подібність Джаро — Вінклера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

В інформатиці та статистиці подібність Джаро — Вінклера — це рядкова метрика, що вимірює відстань редагування між двома послідовностями. Є модифікацією метрики подібності Джаро (1989, Метью А. Джаро), запропонованою у 1990 році Вільямом Е. Вінклером.

Відстань Джаро–Вінклера використовує оцінку довжини префікса , що дає більш сприятливі оцінки рядкам, що з самого початку відповідають заданій довжині префікса .

Чим менша відстань Джаро–Вінклера для двох рядків, тим більш подібними є рядки. Оцінка нормується таким чином, що 1 означає точну відповідність, а 0 означає відсутність будь-якої подібності. Подібність Джаро — Вінклера дає протилежні результати.

Хоча її часто називають метрикою відстані, відстань Яро–Вінклера не є метрикою в математичному розумінні, оскільки вона не виконує нерівність трикутника.

Визначення[ред. | ред. код]

Подібність Джаро[ред. | ред. код]

Подібність Джаро з двох заданих рядків і визначається як

Тут:

  • - довжина рядка ;
  • - кількість співпадінь (див. нижче);
  • - кількість транспозицій (див. нижче).

Два символи від і відповідно, вважаються співпадінням лише в тому випадку, якщо вони однакові і розташовані не далі, ніж один від одного.

Кожен символ порівнюється з усіма відповідними символами в . Кількість відповідних (але в різному порядку) символів, розділених на 2, визначає кількість транспозицій. Наприклад, при порівнянні «CRATE» з «TRACE» лише символи «R», «A», «E» є співпадіннями, тобто Незважаючи на те, що «C» та «T» з'являються в обох рядках, вони розташовані далі один від одного, ніж 1 (результат ). Отже, . Якщо порівнювати «DwAyNE» та «DuANE», то тут співпадіння уже розташовані в тому самому порядку, тож транспозиції відсутні.

Подібність Джаро Вінклера[ред. | ред. код]

Подібність Джаро Вінклера використовує оцінку префікса що дає більш сприятливі оцінки рядкам, які з самого початку відповідають заданій довжині префікса . Дано два рядки і . Їхня подібність Джаро-Вінклера визначається як:

де:

  • — подібність Джаро для рядків і
  • — довжина загального префіксу на початку рядка — максимум до 4 символів
  • є сталим коефіцієнтом масштабування того, наскільки оцінка коригується вгору за наявність загальних префіксів. не повинен перевищувати 0,25 (тобто 1/4, причому 4 - це максимальна довжина префікса, що розглядається), інакше подібність може стати більшою за 1. Стандартним значенням цієї константи у роботі Вінклера є .

Відстань Джаро — Вінклера визначається як .

Хоча її часто називають метрикою, відстань Джаро — Вінклера не є метрикою в математичному розумінні, оскільки вона не підпорядковується нерівності трикутника.[1] Відстань Джаро — Вінклера також не відповідає аксіомі ідентичності .

Взаємозв'язок з іншими метриками відстані редагування[ред. | ред. код]

Є й інші популярні міри відстані редагування, які обчислюються з використанням іншого набору допустимих операцій редагування. Наприклад,

Відстань редагування зазвичай визначається як параметризована метрика, обчислена з певним набором дозволених операцій редагування, і кожній операції присвоюється вартість (можливо, нескінченна). Це додатково узагальнюється алгоритмами вирівнювання послідовностей ДНК, такими як алгоритм Сміта — Вотермана, які роблять вартість операції залежною від того, де вона застосовується.

Див. також[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

 

  1. Jaro-Winkler « Inviting Epiphany. RichardMinerich.com. Архів оригіналу за 31 грудня 2019. Процитовано 12 червня 2017.

Список літератури[ред. | ред. код]

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]