Подільська єпархія Українського екзархату

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Подільська єпархія Українського екзархату — утворена у 1921 році разом із Українським екзархатом спадкоємниця Подільської єпархії Російської православної церкви (17951918) та Подільської єпархії Української автономної православної церкви (19181921) із кафедральним центром у м. Кам’янець-Подільський. Її першим єпископом був Пимен (Пєгов), а другим — сповідник Амвросій (Полянський), після заслання якого в 1923 році єпархія була майже повністю знищена комуністичною владою, зокрема у Вінниці не лишилося жодного храму в управлінні єпархії. Остаточно припинила існування після утворення 7 вересня 1933 року Вінницької єпархії Українського екзархату, що стала територіальним наступником Подільської єпархії, але з кафедральним центром у м. Вінниця.

Територія[ред. | ред. код]

У червні 1921 було утворено Український екзархат, і до нього без територіальних змін ввійшла Подільська єпархія Російської православної церкви, що охоплювала всю Подільську губернію (нині це територія Вінницької та Хмельницької областей, а також частин Одеської, Київської та Миколаївської областей). Пізніше в 1921 році межі Подільської губернії та єпархії дещо змінилися після передачі Балтського повіту до Одеської губернії.

У 1923 році повіти ліквідовано радянською владою й замість них упроваджено райони та округи. Подільська губернія була розділена на Вінницьку, Гайсинську, Кам’янецьку, Могилівську, Проскурівську, Тульчинську та Шепетівську округи. У 1920-1925 центром Подільської губернії була Вінниця. До Молдавської АРСР, утвореної в межах Української РСР 12 жовтня 1924 року, передано частини колишніх Балтського та Ольгопольського повітів, що наприкінці 1920-х оформлені як Балтський, Каменський, Окнянський і Рибницький райони.

Наприкінці 1920-х схід колишньої Подільської губернії передано іншим регіонам України та, відповідно, іншим єпархіям. Містечка Севастьянівка, Івангород, Голосково — Київській області (нині вони в Черкаській області); містечка Юзефпіль (нині Осипівка) і ГолованівськКіровоградській області, що була утворена 1939; містечка Богопіль, Криве Озеро та КінецьпільМиколаївській області.

У 1932 році замість Подільської губернії було створено Вінницьку область, куди також спершу увійшла територія нинішньої Хмельницької області. Після цього межі Подільської єпархії стали відповідати межам Вінницької області. 7 вересня 1933 року єпархіальний центр було переміщено у місто Вінниця з перейменуванням назви єпархії, що знаменувало кінець Подільської єпархії Українського екзархату й початок Вінницької єпархії Українського екзархату.

Архієреї[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]