Поет як міфотворець. Семантика символів у творчості Тараса Шевченка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Поет як міфотворець. Семантика символів у творчості Тараса Шевченка»
Автор Григорій Грабович
Назва мовою оригіналу The Poet as Mythmaker. A Study of Simbolic Meaning in Taras Ševčenko
Країна Україна
Мова українська
Видавництво Радянський письменник
Видано українською 1991
Перекладач(і) Соломія Павличко
Сторінок 211
Наступний твір 1998

Поет як міфотворець. Семантика символів у творчості Тараса Шевченка — книга американського літературознавця українського походження, професора кафедри української літератури Українського наукового інституту Гарвардського університету Григорія Грабовича.

Вперше ця книга була видана англійською мовою в 1982 р. під назвою «The Poet as Mythmaker. A Study of Simbolic Meaning in Taras Ševčenko». В Україні книжка вийшла у перекладі Соломії Павличко у 1991 році у видавництві «Радянський письменник». Книга мала дещо видозмінену назву «Шевченко як міфотворець: семантика символів у творчості поета». Грабович виступив із зауваженнями щодо цієї назви, вказавши, що подібний заголовок «не тільки не зовсім відповідав іманентному і системному наголосові дослідження,.. але також впроваджував не властиву цьому дослідженню ноту традиціоналізму»[1]

Друге видання книги Григорія Грабовича вийшло у видавництві «Критика» в 1998 р. У ньому враховані авторські корективи, переклад авторизований, введено примітки і покажчик та замінено назву на «Поет як міфотворець. Семантика символів у творчості Тараса Шевченка»

Зміст[ред. | ред. код]

  • Вступ: дуалізм Шевченка
  • Історія на метаісторія
  • Міф: структури і парадигматичні відносини
  • Візія „золотого віку“
  • Висновок: міфопоетика Шевченка

Рецепція[ред. | ред. код]

Серед критичних відгуків на роботу Грабовича — стаття М. Антонович «Нова невдала концепція» (ж. «Укр. Історик», Торонто, 1—4, 1985 [1] [Архівовано 26 січня 2022 у Wayback Machine.]).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. І.В. Братусь. Григорій Грабович - шевченкознавець [Архівовано 9 січня 2014 у Wayback Machine.] // Вісник Національного авіаційного університету. Філософія. Культурологія : Збірник наукових праць / М-во освіти і науки України, Нац. авіаційний ун-т. - К., 2004. - № 1'2004. - С. 127-134

Джерела[ред. | ред. код]