Поза законом (фільм, 1983)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поза законом
фр. Le Marginal
Жанр бойовик
драма
кримінал
Режисер Жак Дере
Продюсер Ален Бельмондо
Жан-Поль Бельмондо
Сценарист Жак Дере
Жан Ерман
Мішель Одіар
У головних
ролях
Жан-Поль Бельмондо
Генрі Сільва
П'єр Верньє
Оператор Ксавер Шварценбергер
Композитор Енніо Морріконе
Кінокомпанія Cerito Films
Les Films Ariane
Тривалість 100 хв.
Мова французька
Країна Франція Франція
Рік 1983
IMDb ID 0085900

«Поза законом» (оригінальна назва: «Маргінал» (фр. Le Marginal)) — французький кінофільм-бойовик випущений 26 жовтня 1983 року, знятий Жаком Дере, з Жаном-Полем Бельмондо в головній ролі.

Опис[ред. | ред. код]

Для французького режисера Жака Дере, який поставив кілька кримінальних фільмів за участю Алена Делона, «Людина поза законом» — це друга спільна (після досить успішного «Професіонала») робота з іншим популярним актором Жаном-Полем Бельмондо. Досить жорсткі знімання Дере набули з приходом «супермена № 1» французького кіно ще більшу суворість, підчас натуралістичність у відображенні реалій сучасного життя. Адже і назву «Le marginal» можна перекласти наступним чином: «Людина з дна життя».

Оскільки жорстокий і непримиренний комісар поліції Філіп Жордан вирушає якраз «на саме дно» Парижа, в брудні і підозрілі квартали, де переважно мешкають маргінальні типи — злочинці, повії, гомосексуали. Комісар розшукує ватажка банди — Меккаччі, який вбив його найкращого друга. І безжалісність у втіленні Жорданом власного поняття про справедливість і правосуддя, навмисне використання незаконних засобів у боротьбі з людьми, які опинилися на узбіччі суспільства, роблять самого поліцейського як би людиною поза законом або маргіналом.

Сюжет[ред. | ред. код]

Комісара Філіпа Жордана (Жан-Поль Бельмондо) направляють з Парижа до Марселя для боротьби з наркомафією. Стиль роботи комісара полягає у використанні незаконних методів, що хоча й ефективно, але викликає нерозуміння у його начальства. Так, коли він на гелікоптері наздоганяє човен наркодилерів, то закриває їх в каюті і топить весь героїн. У розмові з адвокатом наркобарона Мікаччі (Генрі Сільва) Жордан поводиться нахабно, і це йому дорого обходиться — люди Мікаччі підкидають в квартиру комісара труп одного з інформаторів. Злочинці домоглися свого — Жордана знову переводять у Париж в районний комісаріат Монмартра, де йому доводиться ловити вуличних повій і дрібних злодюжок.

У Парижі він намагається вийти на наркомережу Мікаччі, використовуючи свої зв'язки в кримінальному світі. Інспектор Рожанський (П'єр Верньє), що везе Жордана до комісаріату, говорить про Мікаччі. Колись він майже взяв наркобарона, але його підставили — підкинули йому в ящик столу конверт з грошима. Через якийсь час вони удвох їдуть на квартиру «матінки Кемаль», яка працює на Мікаччі і в якої зупинилися три турка, що провезли у шлунку контейнери з героїном. Жордан їх заарештовує, але наступного дня їх звільняє месьє Менсур, радник посольства Туреччини. Шеф комісаріату говорить про те, що немає підстав для арешту, Жордан відповідає — «Підстави в шлунках дипломатів!».

Жордан шукає людину на прізвисько «Фредді Хімік» (Мішель Робен), який займався очищенням наркотиків, але в гомосексуальному клубі, де останній бував, він його не знаходить. Але на зворотному шляху він зустрічає дівчину-повію, яку допитував його колега. Дівчина на ім'я Лівія-Марія Долорес (Марія Карлос Сотто Майор) йде за ним. Наступного дня комісара викликають у в'язницю до злочинця по імені Дядечко («Тон-Тон» у французькому оригіналі). Арештант просить комісара визволити його шістнадцятирічну доньку Катрін з покинутого будинку. Він говорить про те, що «ці негідники посадили її на голку, сплять з нею і одного разу вони вб'ють її просто так, від нудьги». Жордан каже, що Дядечко став дуже суворий до наркоманів. Після недовгої розмови Дядечко каже йому про Фредді, і ввечері Жордан успішно визволяє його дочку.

Після розмови з Альфред-«Фредді Хімік» комісар вибиває зі свого знайомого триста тисяч, які запросив Альфред, і Хімік збирається виїхати, але його застрелюють люди Мікаччі. Одного з них, Марка Вілла, комісар затримує і доставляє до комісаріату. Після цього він йде на зустріч з Лівією, яку знаходить зі слідами знущань на спині, і успішно розправляється з її кривдниками. Через якийсь час застрелюють давнього друга Жордана, Франсіса. Жордан переслідує вбивць в броньованій машині і вбиває їх. Шеф комісаріату в люті, але, коли приходить Жордан, видно, що це його не дуже турбує. Марк Вілла дає свідчення. За Жорданом встановлюють нагляд, він повинен був вивести на Альфреда, засудженого Мікаччі до смерті. Ще є свідчення про Антоніо Бальді, майстра по усуненню свідків.

Коли Жордан дивиться фотографії, де він знятий з Франсісом, йому телефонує Бальді. Комісар виходить і одразу все розуміє. Він приковує Бальді до керма його машини, наймані вбивці розстрілюють його. Жордан йде в клуб Мікаччі, озброєний пістолетом Бальді. Після розмови він вбиває його, залишає пістолет і йде. Через кілька годин його знаходять поліцейські і кажуть, що його шукає інспектор Рожанський. Він каже Жордану про смерть Мікаччі, Жордан іронічно дивується, кому б це було вигідно. Вони прощаються до завтра.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Автомобілі використані у зніманні[ред. | ред. код]

  • Філіп Жордан: Renault 18 (модель 1983 року), Talbot Horizon (модель 1981 року).
  • Інспектор Рожанський: Renault 18 (модель 1983 року).
  • Інспектор Сімон: Peugeot 504 (модель 1977 року).
  • Франсіс П'єррон: Ford Mustang (модель 1967 року).
  • Мекаччі: Cadillac Fleetwood (модель 1977 року).
  • Люди Мекаччі: Chrysler 180 (модель 1973 року), Plymouth Volare (модель 1976 року).
  • Майстер Каппа: BMW Série 7 (модель 1979 року) .
  • Антоніо Бальді: Citroën CX (модель 1983 року).

Посилання[ред. | ред. код]