Покровська церква (Адамівка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Покровська церква


Тип церква
Статус спадщини пам'ятка архітектури національного значення України
Країна  Україна
Розташування Адамівка

Покровська церква — церква в селі Адамівка Зіньківської сільської громади Хмельницького району Хмельницької області[1].

Історія[ред. | ред. код]

Будівництво Покровської кам'яної церкви завершилось у 1773 році. В 1994 році прибудували дзвіницю до західного фасаду. Храм був зведений як типовий подільський храм 16 століття. Покровська церква — це споруда, яка має один поверх. Вона є прикладом триконхового храму 18 століття. Церква оточена кам'яним муром. Вважається, що його побудували одночасно з храмом. Об'єм церкви складається з нави, бабинця, конхи-апсиди напівкругої форми. Вівтарна частина витягнута на схід, напівкругої форми[1].

2 липня 2023 року віряни церкви одноголосно підтримали перехід церкви з московського патріархату до Православної церкви України[2]. 1 вересня єпископ ПЦУ Павло офіційно прийняв парафію до складу ПЦУ та зсвідчив це відповідним документом[3].

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької облдержадміністрації. Сакральні пам’ятки Хмельниччини. — Хмельницький, 2018.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Сакральні пам’ятки Хмельниччини, 2018, с. 28.
  2. На Хмельниччині учасники зборів проголосували за перехід Свято-Покровського храму до ПЦУ.
  3. Православна Церква України на Хмельниччині першого вересня поповнилась ще однією парафією. Незалежний громадський портал - Новини Хмельницького. 2 вересня 2023.