Полоз Шренка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Полоз амурський)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Полоз Шренка
Полоз Шренка
Полоз Шренка
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Змії (Serpentes)
Родина: Полозові (Colubridae)
Рід: Полоз-елаф (Elaphe)
Вид: Полоз Шренка
Elaphe schrenckii
Strauch, 1873
Посилання
Вікісховище: Elaphe schrenckii
Віківиди: Elaphe schrenckii
EOL: 794896
МСОП: 192165

Полоз Шренка (лат. Elaphe schrenckii) — неотруйна змія з роду Полоз-елаф (Elaphe) родини Полозові (Colubridae). Інша назва «амурський полоз».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 170 см. Голова слабко відмежована від шиї. Передочний щиток великий. Ширина міжщелепного щитка значно перевершує його довжину. Зверху цей щиток майже не видається або видається дуже тупим кутом поміж міжносовимими. Луска перших 4—7 поздовжніх рядків гладенька, решта зі слабкими або явними реберцями. Навколо тулуба є 23—25 рядків луски. Черевних щитків у самців — 200–216, у самок — 214–238. Підхвостових щитків — 58-78 пар, деякі пари можуть бути злиті в один щиток. Черевні щитки утворюють з боків черева нечітке ребро. Луска з 2 апікальними порами. Анальний щиток розділений.

Забарвлення верхньої сторони тулуба буре або чорне з жовтими або буро-жовтуватими косими поперечними смужками, відокремлюваними з боків тулуба на 2 гілки. Верхня поверхня голови однокольорна — чорна. Губні щитки жовті з чорними швами. Черево жовтуватого кольору — однокольорне або у темних плямах. Молоді полози мають малюнком з витягнутих поперек бурих або коричневих плям уздовж спини і на хвості. На голові світло-коричневий малюнок з дугоподібних смуг на передлобному, лобному і в середній частині надочноямкових щитків. Нижній край міжщелепного щитка жовтого кольору і облямований зверху чорною дугою.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє лісові біотопи, зустрічаючись на узліссях, галявинах, у чагарниках, іноді у глибині лісових масивів. Його можна зустріти і поблизу людського житла, на присадибних ділянках, в садах, городах, на дахах і горищах будівель. Ховається у порожнечах в старих пнях, купах хмизу, і каміння, дуплах дерев і норах риючих тварин. Зустрічається на висоті до 900 м над рівнем моря.

Харчується гризунами, птахами і їх яйцями, за якими може підніматися досить високо на дерева.

Це яйцекладна змія. Самка відкладає 11-30 великих яєць з середини червня до середини серпня. Молоді полози довжиною тіла до 30 см з'являються у вересні.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у північному та північно-східному Китаї, Кореї, східній Монголії, Приморському та Хабаровському краї Росії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Helfenberger, Notker 2001. Phylogenetic relationship of Old World Ratsnakes based on visceral organ topography, osteology, and allozyme variation. Russ. J. Herpetol. (Suppl.): 1-56
  • Словник-довідник із зоології. — К., 2002.