Полонений король

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Полонений король
The Captive King

Автор Джозеф Райт
Час створення 1772/1773
Розміри 33.6 × 39.5 см
Матеріал холст

«Полонений король» (англ. The Captive King) — начерк англійського художника Джозефа Райта, зроблений в 1772 або 1773 році. Вважається, що ескіз слугував підготовкою до написання нині втраченої картини, що зображує французького хрестоносця Гі де Лузіньяна (Guy de Lusignan) у в'язниці.

Опис[ред. | ред. код]

Ескіз, що зображував французького дворянина Гі де Лузіньяна в полоні Саладіна, зрештою, отримав назву «Полонений король». Тема роботи була присвячена одній із битв доби хрестових походів між Лузіньяном та Саладіном 4 липня 1187 року, після поразки у якій французький хрестоносець був взятий у полон. Подейкують, що під час цієї битви були втрачені реліквії від справжнього хреста розп'яття Христового[1]. Гі де Лузіньян, який був вихідцем із французького Пуатьє, став королем Єрусалиму за допомогою одруження на Сибілі, доньці Амальріка I. Зрештою, Лузіньян був звільнений Саладіном і продовжив в подальшому правити Кіпром. Ескіз Джозефа Райта містить анотацію його друга Пітера Переза ​​Бардетта[2]. Це пов'язано передусім з тим, що Райт брав у Бердетта уроки по перспективі і часто радився з ним з приводу вибудовування своїх картин.

Історія[ред. | ред. код]

Ескіз був одним із щонайменше трьох начерків, створених Райтом перед написанням двох однакових картин про ув'язнених хрестоносців. Ці роботи були відправлені Пітеру Перезу Бардетту в Ліверпуль для отримання його коментаря взимку 1772—1773 років перед тим, як Райт зробив меншу з картин, яка була виставлена ​​в Товаристві художників у 1773 році з версією «Кузні». Райт сподівався продати цю версію «Полоненого короля» маркграфу Карлу-Фрідріху Баденському у 1774 році. У кінцевому підсумку, Фрідріх найняв Бардетта, коли він переїхав до Німеччини, аби уникнути боргів — в тому числі грошей, які він повинен був віддати Райту[3]. Велика версія картини розміром 40 × 50 дюймів пізніше знаходилася у володінні зятя Райта і у 1810 році. Наразі існує жодних відомостей про неї після книги Бенедикта Ніколсона про роботи Райта[3]. У 1774 і 1778 роках Джозефом Райтом були написані картини на тему аналогічного сюжету людини у в'язниці, але пізні картини належать до виписки з сучасного роману. Остання з них, «Ув'язнений», була виставлена у 1778 році[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. A dictionary of military history and the art of war p.350, André Corvisier, John Childs, 1994
  2. Room 4: Gothic Gloom [Архівовано 29 вересня 2007 у Wayback Machine.], The Tate, London
  3. а б Joseph Wright of Derby: Painter of Light, Benedict Nicolson
  4. Pictures. Lowell Libson Ltd. Архів оригіналу за 13 серпня 2012. Процитовано 30 червня 2011.