Полоннарува

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місто
Полоннарува
පොළොන්නරුව/பொலனாறு
Королівський палац в Полонаруві

Координати 7°56′ пн. ш. 81°00′ сх. д.H G O

Країна Шрі-Ланка
Провінція Північно-Центральна провінція (Шрі-Ланка)
Округ Полоннарува
Площа 3293 км²
Населення 359,000  (2001)
Густота населення 117  осіб/км²
Міста-побратими Куньмін (27 липня 2011)[1][2]
Часовий пояс UTC+5:30
GeoNames 1229901
OSM 4630836 ·R (Північно-Центральна провінція)
Полоннарува. Карта розташування: Шрі-Ланка
Полоннарува
Полоннарува
Полоннарува (Шрі-Ланка)
Мапа

Полоннарува (англ. Polonnaruwa) — середньовічна столиця Шрі-Ланки (10701293 рр.), один з найважливіших центрів культурної спадщини країни.

Розташований за 214 км на північний схід від Коломбо.

Найбільший інтерес представляє Кам'яний Храм, найвідоміший храм на Шрі-Ланці. Чотири статуї Будди в різних позах висічені в гранітній скелі і датуються XII століттям. Незважаючи на колосальні розміри, скульптури дуже реалістичні. Великий інтерес представляє третя статуя, що зображає Будду в незвичайній позі зі схрещеними руками на грудях. Ця поза широко поширена в Індії. Вважають, що скульптор бажав применшити божественну натуру Будди і підкреслити його людяність.

Історія[ред. | ред. код]

Протягом багатьох років Полоннарува була резиденцією правителів Анурадхапури, де вони любили відпочивати, а так само ховатися за часів тамільських навал, одна з яких завершилася захопленням північної частині острова. За іронією долі, окупанти надали Полоннаруві статус столиці. У 1070 ланкійський король Віджаябаху I з успіхом звільнив Полоннаруву, вигнав загарбників з острову і відновив сингальський суверенітет. У 1073 р. він формально зайшов на престол в Анурадхапурі, але затвердив Полоннаруву адміністративною столицею острова. За правління короля Паракрамабаху Великого (1153–1186 рр..) Шрі Ланка стала відома як одна з найбагатших країн сходу. Його філософією було: жодна крапля, що впала з неба, не повинна потрапити в море, не принісши користі людині. Величезні сили та засоби король направив на будівництво складної іригаційної системи в посушливому районі Полоннаруви і місцевість стала сприятливою для життя людей. Досі збереглися штучне озеро, канали, басейни.

Археологічні розкопки, що ведуться з початку XX століття, допомогли побачити залишки стародавнього міста. Незабутнє враження справляють руїни будівель, палаців і монастирів. Але головною визначною пам'яткою Полоннаруви є кам'яний храм Гал Віхарайя (англ. Gal Viharaya)- найвідоміший храм Шрі-Ланки. Чотири статуї Будди в різних позах висічені в гранітній скелі і датуються XII століттям. Незважаючи на колосальні розміри, скульптури дуже реалістичні. Великий інтерес представляє третя статуя, що зображає 7-ми метрового Будду в незвичайній позі зі схрещеними руками на грудях. Вважають, що метою скульптора було бажання підкреслити людяність Будди. В Археологічному музеї Полоннаруви зібрана колекція прикрас, предметів побуту, старовинних монет, культових статуй.

Джерела[ред. | ред. код]

ЮНЕСКО Світова спадщина ЮНЕСКО, об'єкт №201201 (англ.)

Див. також[ред. | ред. код]

  1. https://wb.km.gov.cn/c/2008-02-21/3839238.shtml
  2. https://wb.km.gov.cn/upload/resources/file/2022/05/11/3666839.pdf