Польовий офіцер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Польовий офіцер або старший офіцер  звання старших офіцерів армії, морської піхоти або ВПС, які стоять над молодшими офіцерами, але підпорядковуються генералітету.[1] У багатьох арміях до цих звань відносяться звання майор, підполковник та полковник або їхні еквіваленти. У деяких країнах сюди входить звання бригадир.

Історично, польові офіцери командували полком або батальйоном.

Канада[ред. | ред. код]

У збройних силах Канади, еквівалентом польових офіцерів є старші офіцери (фр. Officiers supérieurs); сюди входять звання армії та ВПС так як майор, підполковник та полковник, а також військово-морські звання лейтенант-командер, командер та кептен.

Франція[ред. | ред. код]

У збройних силах Франції, польові офіцери мають назву officiers supérieurs (старші офіцери). Сюди входять три звання, в порядку зростання: комендант, лейтенант-полковник та полковник (Capitaine de corvette, Capitaine de frégate та Capitaine de vaisseau у ВМС).

Німеччина[ред. | ред. код]

У збройних силах Німеччини офіцери від майора до полковника у армії та ВПС або від лейтенанта-командера до капітана у ВМС відомі як нім. Stabsoffiziere, що в перекладі значить польові офіцери.

Росія[ред. | ред. код]

Польові офіцери (рос. Штаб-офицер; походить від нім. Stabsoffizier), було позначення категорії рангів офіцерів (від OF-3 до OF-5) у російській імператорській армії та флоті до 1917.

Designation Перший Невський піхотний полк 99-ий Івангородський піхотний полк
Погон
звання Полковник Підполковник Майор Капітан Штабс-капітан Полковник Підполковник Капітан Штабс-капітан
категорія Польові офіцери (Штаб-офицеры)

Об'єднане Королівство та деякі країни Співдружності[ред. | ред. код]

У збройних силах Великої Британії (такі офіцери мають звання польових) і деяких країнах Співдружності (в тому числі у ЗС Австралії та Нової Зеландії), сюди відносять звання бригадир: еквівалентом у інших арміях є звання бригадний генерал.

США[ред. | ред. код]

Зараз до польових офіцерів у США відносять звання армії, корпусу морської піхоти та ВПС. Це зазвичай майор,  підполковник та полковник:

Штат офіцерського корпусу [США] поділений на 10 класів (від O-1 до O-10):
  • Офіцери в класах від О-1 до О-3 вважаються посадовими особами в армії, корпусі морської піхоти і військово-повітряних силах. Ці класи відповідають званням: другого лейтенанта (O-1), першого лейтенанта (O-2), капітана (O-3)
  • Офіцери в наступних трьох класах (від О-4 до О-6) вважаються офіцерами польової служби в армії, морському корпусі і ВПС. Ці класи відповідають званням: майора (O-4), підполковника (O-5), полковника (O-6). Розділи на класи підрозділів та польові класи не використовуються у ВМС або береговій охороні. У цих службах звання розділяються на молодших та старших офіцерів.
  • У флоті або береговій охороні, офіцерські класи від O-1 до O-4 або молодші офіцери мають звання: енсін, молодший лейтенант, лейтенант та лейтенант-командер.
  • У флоті або береговій охороні, офіцерські класи від O-5 до O-6 або старші офіцери мають звання: командер та капітан.
Найвищі чотири класи зарезервовані для генералітету армії, морської піхоти та ВПС і флаг-офіцерів у флоті та береговій охороні. Сюди відносять наступні звання: у армії, морській піхоті та ВПС, бригадний генерал (O-7), генерал-майор (O-8), генерал-лейтенант (O-9) та генерал (O-10); у флоті та береговій охороні, контр-адмірал, повний контр-адмірал, віце-адмірал адмірал.[2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Field officer – Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary. Merriam-webster.com. Процитовано 3 жовтня 2011.
  2. [1] [Архівовано 30 грудня 2004 у Wayback Machine.]
  3. Department of Defense – Officer Rank Insignia. Defenselink.mil. Процитовано 3 жовтня 2011.