Польське хімічне товариство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Польське хімічне товариство
Основні дані
Засновано 1919
Сфера хімія
Розташування Польща
Країна  Республіка Польща
Штаб-квартира Варшава
Тип наукове товариство і видавництво
Членство більше 2000 осіб
Вебсторінка ptchem.pl
Мапа
Мапа

Польське хімічне товариство (пол. Polskie Towarzystwo Chemiczne, PTChem) — польська наукова асоціація, що об'єднує фахівців та аматорів, що займаються хімією. Метою товариства є підтримка розвитку хімічних наук та їхня популяризація у суспільстві.

Історія[ред. | ред. код]

Воно було засноване в 1919 році за ініціативи Леона Мархлевського, Станіслава Бадзинського та майбутнього президента Республіки Польща Ігнація Мосцицького. Початкова мета товариства полягала в тому, щоб зібрати в одному місці та познайомити один з одним хіміків, які раніше працювали в різних підрозділах чи за кордоном. Діяльність товариства полягала в організації читань, конференцій та виданні першого польського хімічного журналу — «Roczników Chemii».

Після Другої світової війни, у 1946 році, товариство було відновлено і продовжує свою діяльність донині. Товариство налічує близько 2500 членів, має 20 кафедр, розташованих переважно у всіх академічних центрах Польщі, і близько десятка спеціалізованих відділень.[1]

Діяльність[ред. | ред. код]

Товариство видає журнал «Wiadomości Chemiczne»[2] та спільно з Варшавою керує музеєм Марії Склодовської-Кюрі[3], організовує щорічні зустрічі хіміків та кілька десятків спеціалізованих конференцій щорічно. Крім того, секції та польові відділення організовують різноманітні змагання юних хіміків (у тому числі хімічні олімпіади), семінари та лекції.

Музей ім. Марії Склодовської-Кюрі, окрім музейних експонатів, колекціонує: фотографії приватного життя, громадської діяльності, подорожей хіміка, документи, що свідчать про її наукові досягнення, сімейні архіви, листування. У музеї також є колекція марок і листівок із зображенням Марії Склодовської-Кюрі. Також збирає матеріали про інших польських хіміків — фотографії, листи, документи, відзнаки та наукові праці.[4]

Будь-хто (включаючи людей, які не проживають у Польщі) може стати членом товариства за умови, що його представлятимуть два дійсні члени товариства. Вищим органом є Головна рада, яку обирають на загальних зборах членів. Відділення та секції мають свої правління, які обираються на аналогічній основі.[5]

Найбільшою подією, організованою Польським хімічним товариством, є щорічний Конгрес, який також є найбільшою хімічною науковою конференцією в Польщі (близько 1000 учасників).

У 2006 році Польське хімічне товариство отримало статус організації суспільно корисної діяльності.

Нагороди та відзнаки[6][ред. | ред. код]

Польське хімічне товариство присуджує такі нагороди та відзнаки:

Джерела[ред. | ред. код]

  1. https://ptchem.pl/storage/pages/November2019/Almanach_PTChem_2019.pdf.
  2. PTCHEM - Wiadomości Chemiczne. ptchem.pl. Процитовано 7 квітня 2022.
  3. PTCHEM - Muzeum MSC. ptchem.pl. Архів оригіналу за 7 січня 2022. Процитовано 7 квітня 2022.
  4. Strona Główna. www.mmsc.waw.pl (англ.). Процитовано 7 квітня 2022.
  5. PTCHEM - Dokumenty PTChem. ptchem.pl. Процитовано 7 квітня 2022.
  6. Wyróżnienia nadawane przez Polskie Towarzystwo Chemiczne. web.archive.org. 23 лютого 2008. Архів оригіналу за 23 лютого 2008. Процитовано 7 квітня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]