Поль Тремо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поль Тремо
Paul Tremo
Народився 1733
Берлін, Королівство Пруссія,
Помер 1810
Варшава, Варшавське герцогство
Поховання Евангелістський цвинтар Варшави
Діяльність придворний кухар Станіслава-Августа Понятовського

Поль Тремо (пол. Paul Tremo, 17331810) — шеф-кухар при дворі короля Станіслава-Августа Понятовського, отримав звання «першого кухаря у Європі».

Народився в Берліні в сім'ї Гугенотів[1]. Свою майстерність здобув під час подорожей по Європі. Відомо також, що вивчав численні праці вчених різних епох.

Був пов'язаний з королем з ранньої молодості і вірно служив йому до кінця. Король платив йому понад 10000 злотих на рік, що вважалося найвищою зарплатою шеф-кухаря в Речі Посполитій. Був, серед інших, відповідальним за кулінарну оздобу четвергових обідів. Кулінарні смаки Станіслава-Августа започаткували моду на вишукану, але легку кухню, поєднуючи французькі та польські кулінарні традиції. Поступово, відмовляючись від сарматської стриманості в їжі та питті, все більше уваги приділялося здоровому харчуванню.

Коли Станіслав-Август Понятовський зрікся влади і оселився в Петербурзі, Тремо супроводжував його. Після смерті короля в 1798 році повернувся до Польщі і оселився в садибі, запропонованій королем у Ґжибові під Варшавою. Був похований на Євангелічному реформаторському кладовищі у Варшаві як Петро Павло Тремо.

Написав твори: «Кухонна ботаніка» (втрачена дисертація про кулінарні властивості різних трав і овочів), з трьох рукописних примірників відомою є його кулінарна книга з різними назвами, наприклад: «Точна наука про те, як варити і готувати страви з м'яса, риби, овочів, борошна, а також приправляти різні соуси, роблячи перфораційну есенцію».

Учнем Пола Тремо був відомий шеф-кухар і автор перших систематичних кулінарних книг у Польщі Ян Шитлер.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. W. Wojtyńska, Paul Tremo – kucharz Stanisława Augusta, „Kronika Zamkowa”, 1996 nr 1 s. 50 –56

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Kuchnia na sześć osób podług przepisów JP Tremona, pierwszego kuchmistrza Stanisława Augusta króla polskiego, opr. J. Kowecki, Warszawa 1991.
  2. W. Wojtyńska, Paul Tremo – kucharz Stanisława Augusta, „Kronika Zamkowa”, 1996 nr 1 s. 50 –56.
  3. J. Dumanowski. Kuchmistrz króla Stasia. Silva rerum. Opowieści wilanowskie – serwis Muzeum-Pałacu w Wilanowie. Процитовано 13 червня 2010.
  4. S. Czerniecki, Compendium ferculorum albo zebranie potraw, wyd. i opr. J. Dumanowski i M. Spychaj z przedmową S. Lubomirskiego, „Monumenta Poloniae Culinaria”, t. I, Warszawa 2009
  5. J. Dumanowski, Od Czernieckiego do Wielądka. Polskie książki kucharskie z XVII-XVIII wieku, strona "Klio w kuchni" Muzeum Historii Polski [1]
  6. J. Dumanowski, Staropolskie książki kucharskie, „Mówią wieki”, 12, 2009 (599), s. 36-40