Полідамант Скотусський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Полідамант Скотуссаський)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Полідамант
Народився невідомо
Скотусса
Помер після 408 до н. е.
·нещасний випадок
Національність давній грек
Діяльність pancratiast
Титул олімпіонік
Термін 408 рік до н.е.
Батько Нікій
Нагороди

Полідамант Скотуссаський (* Πολυδάμας ὁ Σκοτουσσαῖος, д/н —після 408 до н. е.) — видатний давньогрецький борець, олімпіонік.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у містечку Скотусса (Фессалія). Про дату народження замало відомостей. Був наділений природною силою. Став переможцем у панкратіоні на 93 (408 рік до н. е.) Олімпійських іграх. Йому було поставлено в Олімпії бронзову статую, а на барельєфах зображені його подвиги. Від п'єдесталу барельєфу збереглися дві частини, на трьох боках яких виділяються рельєфи зі сценами його бою при дворі царя Дарія і приборкання лева.

Окрім перемог у спорті відомий був своєї звитягою: голіруч вбив лева на горі Олімп; проходячи повз череду, схопив найбільшого й лютішого бика за задні лапи і тримав його копита, які були залишені в руках, коли тварина вирвалася; зупинив колісницю на повному скаку.

Про незвичайну силу Полідамаманта почув якось перський цар Дарій II. Він надіслав до Греції посольство, якому наказав привезти силача до себе в палац. Полідамант приїхав до однієї зі столиць — Сузи, — де на очах царя одного за іншим переміг в кулачному бою трьох найсильніших велетнів з загонів «безсмертних» Дарія II.

Легенда розповідає, що Полідамант загинув також героїчно. Він відпочивав з друзями в печері. Звід печери став осідати. Полідамант підтримував звід, поки його супутники не вийшли з печери, але сам був засипаний камінням.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Smith, William (editor). A Dictionary of Greek and Roman Antiquities. 2a ed. (en anglès). Boston: Little Brown and Company, 1859.
  • Polydamas of Skotoussa
  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969
  • Émile Chambry, Émeline Marquis, Alain Billault et Dominique Goust, Lucien de Samosate : Œuvres complètes, Éditions Robert Laffont, coll. " Bouquins ", 2015, 1248 p