Пол Хуя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Пол Хуя
Особисті дані
Повне ім'я англ. Paul Huia
Народження 1 березня 1983(1983-03-01) (41 рік)
  Онтонг-Джава, Соломонові Острови
Громадянство Соломонові Острови Соломонові Острови
Позиція воротар
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
2009—2010 Соломонові Острови «Анклз»  ? (?)
2010—2013 Соломонові Острови «Соломон Ворріорз»  ? (?)
2009—2010 Соломонові Острови «Ікс-Бім»  ? (?)
20??—2016 Соломонові Острови «Маріст Файр» ? (?)
Професіональні клуби (футзал)
Роки Клуб І (г)
2011—2012 Соломонові Острови «Брізолона» ? (?)
Національна збірна
Роки Збірна І (г)
2006 Соломонові Острови Соломонові Острови (пляж.) 3 (-26)
2012 Соломонові Острови Соломонові Острови 1 (-4)
2012—2016 Соломонові Острови Соломонові Острови (футз.) 5 (-28)

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.
Інформацію оновлено 22 серпня 2018.

По́л Хуя́ (англ. Paul Huia; 1 березня 1983, Онтонг-Джава, Соломонові Острови) — футболіст з Соломонових Островів, воротар. Перший в світі гравець, що брав участь у матчах збірних своєї країни з трьох різних видів футболу.

Життєпис[ред. | ред. код]

Пол Хуя народився на атолі Онтонг-Джава в провінції Малаїта. З дитинства хлопець займався регбі, а його поява у футболі стала звичайною випадковістю. Тренер юнацької збірної з футболу Ноель Вагапу запропонував комусь з 17-річних регбістів спробувати себе у воротах його команди, адже голкіпер збірної не з'явився на тренування. Більшість хлопців відгукнулися на пропозицію, однак Пол був найпершим, завдяки чому йому і обрали.

Першим серйозним змаганням для Хуї став Чемпіонат світу з пляжного футболу 2006, що відбувся в Бразилії. У дебютному поєдинку острів'яни сенсаційно перемогли збірну Камеруну (5:2), проте у двох наступних зазнали нищівних поразок від Уругваю (5:10) та Португалії (2:14). У підсумку збірна Соломонових Островів посіла третє місце у групі та припинила змагання. Пол Хуя з'являвся на полі в усіх трьох матчах.

У національному чемпіонаті голкіпер захищав кольори клубу "Анклз", а 2010 року перейшов до лав однієї з найсильніших команди країни - «Соломон Ворріорз», у складі якої двічі здобував "золото" та одного разу срібні нагороди чемпіонату. Паралельно брав участь у футзальних змаганнях, здобувши "срібло" з «Брізолоною», визнавався найкращим голкіпером чемпіонату.

Досягнення[ред. | ред. код]

Футбол
Футзал

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У серпні 2018 року Пол Хуя став широко відомим в Росії через співзвучність свого прізвища з нецензурною лайкою. Співробітники Роскомнагляду звернулися до генерального директора порталу Sports.ru з проханням замінити у своїх матеріалах прізвище футболіста на більш милозвучне[2]. Дмитро Навоша зазначив, що не має наміру виконучати подібні розпорядження, однак, зрештою, прізвище у скандальній статті змінили на Хуіа.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б KOSSA retain national futsal title (англ.) . Solomon Islands Football Federation. Процитовано 23 серпня 2018.
  2. Журналистов попросили изменить совпадающую с матерным словом фамилию футболиста (рос.) . «Lenta.ru». Процитовано 22 серпня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]