Попільна середа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Попільна середа
Посипання попелом, Італія 19-го століття. Юліан Фалат, Попільна середа, 1881 рік
Ким святкується Західним християнством
Тип християнство
Дата 46 днів до Великодня
2024 дата 14 лютого
2025 дата 5 березня
Традиції посипання попелом на знак покаяння
Пов'язаний з Вербна неділя, Марді Гра
CMNS: Попільна середа у Вікісховищі

По́пільна середа́ — день молитви та перший день посту в багатьох західних християнських церквах. Попільній середі передує Жирний вівторок і вона знаменує початок Великого посту, шести страсних тижнів перед Великоднем. Припадає попільна середа, як рухоме церковне свято, на різні дати року в прямій залежності від дати Великодня за григоріанським календарем: найраніше святкується 4 лютого, найпізніше — 10 березня[1].

Попільна середа відзначається римо-католиками, лютеранами, моравцями[en], англіканами, методистами, назарянами[en], а також деякими церквами реформатської традиції, включаючи деякі конгрегаціоналістські[en], континентальні реформатські та пресвітеріанські церкви.

У цей день варто утримуватися від м'яса (з 14 років) і проводити суворий піст (у віці від 18 до 60 років), тобто обмежети кількості прийомів їжі до двох легких і одного повноцінного на день. Вірні не зобов'язані в цей день відвідувати Службу Божу[2].

Великий піст покликаний нагадати нам про 40 днів, які Ісус Христос провів у пості та молитві в пустелі (Мт. 4:2), і підготувати нас до Великодня. Східна Церква не знає Попільної середи, тому що її Великий піст починається ввечері в неділю сьомого тижня перед Великоднем.

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва церковного свята походить від обряду нанесення священнослужителем на чола вірних римо-католицької церкви попелу зі спалених торішніх хрестів з пальмового гілля, використаного в церковних обрядах Пальмової (квітної) неділі. У попільну середу священик за обрядом виводить великим пальцем знак хреста із попелу спершу на своєму чолі та, а потім — на чолах вірних.

Святкування[ред. | ред. код]

Дати попелястої середи в наступні роки:

Рік Дата
2024 14 лютого
2025 5 березня
2026 18 лютого
2027 10 лютого
2028 1 березня
2029 14 лютого
2030 7 березня

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Попільна середа. calendate.com.ua. Процитовано 22 червня 2023. 
  2. Попільна Середа | РИМСЬКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА В УКРАЇНІ (укр.). Процитовано 22 червня 2023. 

Див. також[ред. | ред. код]