Портал:Антарктика/Обраний життєпис Антарктики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чарлз Вілкс' (англ. Charles Wilkes, 3 квітня 1798, Нью-Йорк8 лютого 1877, Вашингтон (округ Колумбія)) — американський морський офіцер і дослідник. Керував Американською дослідницькою експедицією в 1838-1842 роках. Став учасником дипломатичного конфлікту між США і Великою Британією в 1861 році, пов'язаного із захопленням поштового порома Trent.

Чарльз Вілкс народився 3 квітня 1798 року, в Нью-Йорку. Син Джона де Понт’є (англ. John De Ponthieu) і Мері Сетон Вілкс (англ. Mary Seton Wilkes). Був внучатим племінником славнозвісного лондонського радикала Джона Вілкса. Мати Чарльза померла, коли йому було три роки. З 1802 року він виховувався своєю тіткою, наверненою католичкою Єлизаветою Анною Сетон, першою канонізованою католицькою церквою жінкою, що народилася в США. Коли Єлизавета у 1803 році овдовіла, залишившись з п'ятьма дітьми на руках, Чарльз був відправлений до інтернату, після якого він вступає в Колумбійський коледж (нині Колумбійський університет).

Отримавши хороші знання з математики та навігації з 1815 по 1817 рік плавав на торгових кораблях. 1 січня 1818 вступає на службу у ВМС США в званні гардемарина..::::::::::::::::читати далі