Портал:Африка/Добра стаття

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Добра стаття/1[ред. код]

Франко-туніська війна 1961 року більше відома як бізе́ртинська криза (фр. Crise de Bizerte) — збройний конфлікт між Францією й Тунісом у липні 1961 року. Предметом конфлікту була військово-морська база в Бізерті, яка після здобуття Тунісом незалежності 1956 року залишилася у володінні французів. Дипломатична напруженість між двома державами, яка виникла в травні 1961, після того, як французькі військові почали розширювати злітно-посадкову смугу військового аеродрому в Бізерті, 19-23 липня переросла у військову конфронтацію. Через непропорційність військового потенціалу сторін, конфлікт швидко завершився перемогою збройних сил Франції, хоча й призвів до великої кількості жертв серед цивільного населення. Результатом кризи стали франко-туніські переговори щодо евакуації французів з Бізерти й остаточного виведення французьких військ із Тунісу.

Далі...


view - talk -


Добра стаття/2[ред. код]

О́стрів Маде́йра (порт. Ilha da Madeira, МФА['iʎɐ dɐ mɐdeiɾɐ]) є головним островом однойменного архіпелагу, що знаходиться у північній частині Атлантичного океану біля північно-західного узбережжя Африки. Розташована на Африканській літосферній плиті, Мадейра вже майже шість століть етнічно, культурно, політично й економічно цілком відноситься до Європи. Разом з іншим заселеним островом архіпелагу, — Порту-Санту, та островами Дезерташ і Селваженьш утворює Автономний регіон Мадейри зі столицею у місті Фуншалі. Належить Португалії.

Для відважних мореплавців в епоху великих географічних відкриттів Мадейра була тією тихою гаванню, яка нагадувала про батьківщину під час повернення з далеких мандрів. Сьогодні Мадейра у більшості асоціюється з кріпленим вином мадерою, названим на честь острова, проте насправді цей мальовничий острів часто називають земним раєм, що має все для чудового відпочинку: фешенебельні готелі, пляжі, тропічні ліси, водоспади, що поєднуються з пригодами першопрохідців…

Далі...


view - talk -


Добра стаття/3[ред. код]

Погруддя Нефертіті, інші назви — Голова Нефертіті або просто Нефертіті, один з найвідоміших мистецьких скарбів Давнього Єгипту та шедевр скульптури Амарнського періоду. Виготовлено його за часів правління фараона Ехнатона, 18-та династія (Нове царство) між 1353–1336 до н. е.

Погруддя Нефертіті знайдено 6 грудня 1912 року при розкопках Німецьким Східним товариством (нім. Deutsche Orient-Gesellschaft) під керівництвом Людвіга Борхардта у Тель-ель-Амарні в будинку P 47,2 — майстерні скульптора Тутмеса. У січні 1913 за результатами розподілу археологічних знахідок погруддя з дозволу єгипетської Вищої ради старожитностей було привезено до Німеччини. 1920 року погруддя Нефертіті разом з іншими об'єктами, які до того були у тривалій позиці Єгипетському відділу Королівського прусського мистецького зібрання, був подарований Джеймсом Саймоном прусській державі. Однак перша відкрита демонстрація в музеї, спеціально побудованому для єгипетської колекції державних музеїв Берліну на Музейному острові, відбулася лише 1924 року.

Далі...


view - talk -


Добра стаття/4[ред. код]

Африка́нська міфоло́гія — міфологія африканського регіону, а саме негроїдних та інших народів, що живуть на південь від Сахари, не враховуючи арабських народів, які прийшли з Аравійського півострова на африканський континент, хоча арабська культура та іслам вплинули на сусідні африканські народи. Подекуди у різних африканських народів існують різні версії одного і того ж міфу, тому на думку деяких філологів (Еліс Вернер та ін.), африканський континент досить однорідний і їхні міфології можна розглядати узагальнено. Основні африканські вірування монотеїстичні. В них існують і духи, і предки, які оточують людей, але Бог у них тільки один. Особливе місце в релігійних уявленнях африканців займає світ духів, привидів і демонів>. Африканські міфи дійшли до наших часів переважно у вигляді усних переказів, які в основному були записані в XIX і на початку XX ст. дослідниками-африканістами. Нерідко в цих творах можна зустріти суто християнські чи мусульманські елементи, які тісно переплелись із традиційними африканськими віруваннями.

Далі...


view - talk -


Добра стаття/5[ред. код]

Бізертська ескадра також відома як Російська ескадра в Тунісі — загін бойових кораблів і допоміжних суден, що у листопаді 1920 року брав участь в евакуації військ генерала Врангеля з Криму; основні сили білого «врангелівського» Чорноморського флоту. З грудня 1920 до лютого 1921 року ескадра з 33 кораблів і суден колишнього російського Чорноморського флоту увійшла в гавань французької військово-морської бази Бізерта в Тунісі. Згодом частина кораблів була реквізована французькою владою в оплату російських боргів, інші — розібрані на метал у 1930–1936 роках, після встановлення дипломатичних відносин між Францією і СРСР.

Далі...


view - talk -


Добра стаття/6[ред. код]

Державний переворот у Габоні — спрямований проти габонського керівника Леона Мба заколот частини збройних сил, що відбувся в період з 17 по 18 лютого 1964 року. Його безпосередньою причиною стало рішення Мба про розпуск Національної асамблеї 21 січня 1964, що не сподобалася габонській армії. Зранку 18 лютого того ж року група зі 150 армійців та поліцейських захопила президентський палац, заарештувала президента й весь урядовий кабінет. Через декілька годин габонська столиця повністю перейшла під контроль революціонерів. Було сформовано перехідний уряд на чолі з Жан-Ілер Обамом. Повалення африканського союзника викликало велике неприйняття в метрополії. Президент Шарль де Голль прийняв рішення подавити бунтівних лейтенантів, перекинувши в Габон французькі підрозділи, дислоковані в інших африканських країнах. Після свого повернення Мба піддав репресіям всіх причетних до перевороту осіб.

Далі...


view - talk -


Добра стаття/7[ред. код]

Населення Алжиру 2015 року становило 39,54 млн осіб (34-те місце в світі). Чисельність алжирців стабільно збільшується, народжуваність в Алжирі 2015 року становила 23,67 ‰ (63-тє місце в світі), смертність — 4,31 ‰ (203-тє місце в світі), природний приріст — 18,4 ‰ (60-те місце в світі). Історично чисельність населення країни зростала наступним чином: 1900 року — 4,6 млн осіб, 1930 — 5,5 млн, 1970 — 13,7 млн, 1987 — 23 млн, 2006 — 32,9 млн . Алжир населяють нащадки арабів і корінних берберських народів з домішкою європейців, головним чином французів . Заселене переважно північне узбережжя, більша частина живе у містах, густота в окремих районах Сахари менша за 1 особу на 1 км² . Офіційна мова — арабська, у вжитку також французька і берберські мови . Алжирці масово сповідують іслам (99 %). Система освіти в країні залишилась від французьких колоніальних часів.

Далі...


view - talk -


Добра стаття/8[ред. код]

Кубок африканських націй 2006 року — 25-та континентальна футбольна першість, організована Африканською конфедерацією футболу. Змагання проходили з 20 січня до 10 лютого 2006 року у Єгипті. Шістнадцять команд, включаючи господаря турніру, збірну Єгипту, змагалися спочатку у груповому турнірі, а потім у матчах на вибування за титул футбольного чемпіона Африки. Всього було зіграно 32 матчі, в яких забито 73 м’ячі (в середньому по 2,28 м’яча за матч).

Єгипет здобув чемпіонський титул, п’ятий у своїй історії, перемігши в серії післяматчевих пенальті збірну Кот-д’Івуару з рахунком 4:2, третє місце, як і на попередньому турнірі в 2004 році, посіла Нігерія. Найкращим бомбардиром турніру став камерунець Самуель Ето'о, гравець іспанської «Барселони», який забив п’ять м’ячів. Найкращим гравцем турніру був визнаний єгиптянин Ахмед Хассан.

Далі...


view - talk -


Добра стаття/9[ред. код]

Друга франко-малагасійська війна (малаг. Ady Hova-Frantsay Faharoa) — колоніальна війна Франції проти королівства Імерина. Метою Франції було закінчення васалізації Мадагаскару, яка була почата за підсумками першої франко-малагасійської війни. Ця агресія є складовою частиною низки війн Франції проти малагасійців (Див. Франко-малагасійські війни).

До нової війни з Імерина французи підготувались краще, відправивши майже в чотири рази більше солдатів, ніж минулого разу. Дисциплінована, гарно підготована армія за лічені тижні змогла зайняти все узбережжя. «Летюча колона» Дюшена була в Антананаріву всього через 10 місяців після початку війни. Мирний договір, який був підписаний 18 січня 1896 року, перетворював Мадагаскар на чергову колонію Франції.

Далі...


view - talk -


Добра стаття/10[ред. код]

Кубок африканських націй (фр. Coupe d'Afrique des nations, англ. African Nations Cup, араб. كأس الأمم الأفريق‎) — найважливіший футбольний турнір Африки для національних збірних, континентальна першість, яка влаштовується Африканською конфедерацією футболу (фр. Confédération africaine de football, КАФ). Перший розіграш відбувся у 1957 році у Судані. Починаючи з 1968 року турнір розігрується кожні два роки. Матчі фінальної частини турніру відбуваються у січні — лютому.

Кількість учасників фінального розіграшу була збільшена до 16-ти у 1992 році, і з тих пір формат чемпіонату залишається незмінним: чотири групи по чотири команди, які грають по одному матчу з кожною іншою командою групи; дві найкращі команди в кожній групі виходять до стадії плей-оф, де граються чвертьфінали і півфінали, фінальний матч і матч за третє місце.

Далі...


view - talk -


Добра стаття/11[ред. код]

О́стрів Маде́йра (порт. Ilha da Madeira, МФА['iʎɐ dɐ mɐdeiɾɐ]) — вулканічний острів у півніній частині Атлантичного океану. Головний острів архіпелагу Мадейра. Володіння Португалії, автономного регіону Мадейра. Розташований біля північно-західного узбережжя Африки, на Африканській літосферній плиті. Адміністративний центр — Фуншал. Відкритий 1418 року португальським мореплавцем Жуаном Зарку в епоху великих географічних відкриттів. Європеїзований протягом наступних століть. Був важливим стратегічним пунктом португальців на морському шляху до Індійського океану. Відомий виробництвом мадери (мадейри), місцевого кріпленого вина. Має розвинену туристичну інфраструктуру: фешенебельні готелі, пляжі, тропічні ліси, водоспади. Батьківщина футболіста Кріштіану Роналду. Площа — 750,7 км². Найвища точка — гора Руйву (1862 м).:::::::::::::::читати далі
view - talk -