Портал:Гонконг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Портал:Гонконг
香港指南

Портал — головна сторінка підрозділу Вікіпедії про Гонконг та різноманітну тематику пов'язану з ним.

Редактори

Портал Обговорення порталу Доглядачі порталу Червоні посилання ПРОЄКТ
Гонконг
Редагувати

Особливий адміністративний район Гонконг (Сянган; кит. трад. 香港特別行政區, спр. 香港特别行政区, піньїнь xiānggǎng tèbié xíngzhèngqū — сянґан теб'є сінчженцюй; англ. Hong Kong Special Administrative Region, кант. хьонкон такпіт ханчінкхьой) або скорочено Гонконг (кит. 香港, сянган, «порт пахощів») — особливий адміністративний район Китайської Народної Республіки, колишня британська колонія на південному сході Китаю в Південнокитайському морі. Гонконг розташований на острові Гонконг, включає півострів Цзюлун, багато інших островів, найбільший із них Лантау.

Раніше частина Китаю, острів був окупований Великою Британією в 1841 під час першої Опіумної війни і переданий Китаю за договором 1842 року. Півострів Коулун за конвенцією 1860 передано в оренду на 99 років з 1898 року. Колонію, що успішно розвивалася наприкінці 19 — початку XX століття, захопила в 1941—1945 рр. Японія. В 1984 Велика Британія зобов'язалася передати Гонконг Китаю за умов, що економічна незалежність і капіталістичний уклад не зміняться на острові протягом 50 років.
Нові статті
Редагувати
  • Ї мейн — започаткував 4 січня 2024 користувач Flom m
  • Сяочі — започаткував 3 січня 2024 користувач Flom m
Допомога
Редагувати
Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей про Гонконг.

Ви можете написати власні статті. Для цього наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, у панелі «Пошук», що знаходится згори зліва, і натисніть кнопку «Перейти». Якщо статті за вказаним словом або терміном Ви не знайшли, можете створити її використовуючи панель «Створити статтю» розміщену нижче.



Див. також

Учасники
Редагувати
--Andrei (обговорення) 06:15, 25 серпня 2022 (UTC)
Вибране зображення (архів)
Редагувати
Вхід в станцію Коулун Гонконзького метрополітену на площі Юніон Сквер, зліва будівля Міжнародного комерційного центру, Коулун, Гонконг.
Вибрана особистість Оновити кеш
Редагувати

Джексон Ван (кит. трад. 王嘉爾, спр. 王嘉尔, піньїнь: Wáng Jiāěr, акад. Ван Цзяар, нар. 28 березня 1994 року) — гонконзький репер, співак і танцюрист. Займає позицію головного репера південно-корейського бойзбенду GOT7. Також відомий завдяки участі в телешоу «Сусід по кімнаті». Джексон поліглот, він вільно володіє англійською, корейською, китайською (кантонським діалектом, мовою мандарин, шанхайським діалектом), а також розмовною французькою та японською.

Закінчив 11 класів в Американській Міжнародній школі в Гонконзі.
Категорії
Редагувати
Братні портали
Редагувати
Гонконг у інших проєктах Вікімедіа
Редагувати