Портал:Корея

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Портал:КНДР)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Портал:Корея
포털:한국

Портал — головна сторінка підрозділу Вікіпедії про Корею та різноманітну тематику пов'язану з нею.

Редактори

Портал Обговорення порталу Доглядачі порталу Червоні посилання ПРОЄКТ
Корея
Редагувати
Прапор Північної Кореї
Прапор Північної Кореї
Прапор Південної Кореї
Прапор Південної Кореї

Коре́я — історична держава в Східній Азії, головним чином на Корейському півострові і прилеглих островах. Територія 220,8 тис. км². Населення понад 70 млн осіб, 99% населення — корейці. Корея була штучно розділена на дві частини після Другої світової війни. Північну частину півострова і прилеглу частину материка займає Корейська Народна Демократична Республіка, південну частину півострова — Республіка Корея. Розділення країни на дві частини, що відповідало розколу світу на соціалістичний і капіталістичний, зберігається з кінця 1940-х. Межа між Північною і Південною Кореєю (див. Демілітаризована зона (Корея)) — один з пережитків «холодної війни». :::::::::::::::: Докладніше

Добра стаття
Редагувати
Оцінка ситуації з правами людини в КНДР ускладнена через закритий характер північнокорейської держави, зокрема в країну повністю закрито доступ міжнародним правозахисним організаціям. Тому інформація надходить від біженців, неповерненців та інших осіб, які залишили Північну Корею. Згідно з офіційною позицією уряду КНДР, у країні немає ніяких проблем у галузі прав людини, у той же час, проаналізувавши наявні дані, багато міжнародних організацій зробили висновок про тоталітарний характер північнокорейської держави.
Нові статті
Редагувати
  • Candy Shop — започаткувала 14 квітня 2024 користувачка CamomillE
Допомога
Редагувати
Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей про Корею

Ви можете написати власні статті. Для цього наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, у панелі «Пошук», що знаходиться згори зліва, і натисніть кнопку «Перейти». Якщо статті за вказаним словом або терміном Ви не знайшли, можете створити її використовуючи панель «Створити статтю» розміщену нижче.


Як робити, з чого почати першу свою публікацію:

Вибране зображення (архів)
Редагувати
Статуя військового чиновника і коня на гробниці Сонджонга в Солен, Південна Корея. Ця статуя була встановлена в 1495 році як споруда гробниці.
Вибраний список
Редагувати

Список генерал-губернаторів Кореї — список голів японської колоніальної адміністрації у Кореї з 1910 по 1945 рік.

У XIX столітті Корея була предметом імперських інтересів трьох держав — Китаю, традиційного сюзерена Кореї, Російської Імперії та Японії. Проте у 1895 році Китай зазнав поразки в японсько-китайській війні і змушений був відмовитися від свого права на сюзеренітет. Після поразки Росії в російсько-японській війні вона визнала Корейський півострів зоною інтересів Японії.

22 серпня 1910 року представниками Корейської та Японської імперій був підписаний Договір про приєднання Кореї до Японії. 29 серпня він був опублікований. Першим генерал-губернатором став Терауті Масатаке.
Братні портали
Редагувати
Корея у інших проєктах Вікімедіа
Редагувати