Портал:Африка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Портал:Коморські Острови)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Портал:Африка

Редактори
П:АФ

Портал Обговорення порталу Доглядачі порталу Червоні посилання ПРОЄКТ
Країни Африки
Редагувати
Алжир Алжир · Ангола Ангола · Бенін Бенін · Ботсвана Ботсвана · Буркіна-Фасо Буркіна-Фасо · Бурунді Бурунді · Габон Габон · Гамбія Гамбія · Гана Гана · Гвінея Гвінея · Гвінея-Бісау Гвінея-Бісау · ДР Конго ДР Конго · Джибуті Джибуті · Екваторіальна Гвінея Екваторіальна Гвінея · Еритрея Еритрея · Ефіопія Ефіопія · Єгипет Єгипет · Замбія Замбія · Зімбабве Зімбабве · Кабо-Верде Кабо-Верде · Камерун Камерун · Кенія Кенія · Коморські Острови Коморські Острови · Республіка Конго Республіка Конго · Кот-д'Івуар Кот-д'Івуар · Лесото Лесото · Ліберія Ліберія · Лівія Лівія · Маврикій Маврикій · Мавританія Мавританія · Мадагаскар Мадагаскар · Малаві Малаві · Малі Малі · Марокко Марокко · Мозамбік Мозамбік · Намібія Намібія · Нігер Нігер · Нігерія Нігерія · Південний Судан Південний Судан · ПАР ПАР · Руанда Руанда · Сан-Томе і Принсіпі Сан-Томе і Принсіпі · Есватіні Есватіні · Сейшельські Острови Сейшельські Острови · Сенегал Сенегал · Сомалі Сомалі · Судан Судан · Сьєрра-Леоне Сьєрра-Леоне · Танзанія Танзанія · Того Того · Туніс Туніс · Уганда Уганда · Центральноафриканська Республіка Центральноафриканська Республіка · Чад Чад
Про Африку
Редагувати
А́фрика — другий за площею і населенням материк у світі, після Євразії. З площею понад 30 300 000 км², враховуючи прилеглі острови — він займає 5,9% площі земної поверхні і 20,3% площі суходолу. А його населення — понад 922 млн (на 2005), складає понад 12% населення світу.

Назва Африка набула вжитку на Заході завдяки римлянам, які використовували назву Africa terra — «земля Афрі» (множина, чи у однині — Афер) — для північної частини материка, а також і для провінції Африки з її столицею Карфагеном, що відповідає теперішньому Тунісу.

Афрі були (можливо берберським) плем'ям, яке жило у Північній Африці поблизу Карфагена. Походження Afer може бути пов'язано з фінікійським `afarпилюка (також зустрічається в багатьох інших Семітських мовах). Серед інших, досить таки суперечливих, етимологій, які спираються на значення античного терміну 'Africa', виділяються латинське слово aprica, що означає «сонячний» та грецьке слово aphrike, що означає «без холоду». Ця гіпотеза була запропонована істориком Левом Африканським (14951554), який припустив, що грецьке слово phrike (φρίκη, що означає «холод і жах») в комбінації з заперечним префіксом a-, вказувало на землю вільну від холоду і жаху. Але так, як зміна звуку ph на f в грецькій мові датується приблизно десятим століттям, то малоймовірно, що це справжнє походження терміну Африка.

Вибрана стаття (архів)
Редагувати

Пусте́ля Намі́б (порт. Namibe, англ. Namib) — прибережна пустеля в південно-західній Африці, що має площу біля 310 000 км² і тягнеться на 1900 км вздовж узбережжя Атлантичного океану від міста Намібе в Анголі, через всю Намібію (яка отримала від пустелі свою назву) до гирла річки Уліфантс в Капській провінції Південно-Африканської Республіки. Вона простягається вглиб континенту на відстань від 50 до 160 км до підніжжя внутрішньоконтинентального плато; на півдні вона з'єднується з південно-західною частиною Калахарі.

У пустелі розвідані важливі поклади вольфрамових і уранових руд і алмазів. Довколишнє море надзвичайно продуктивне і приваблює численних тюленів, морських птахів і навіть пінгвінів, які, незважаючи на африканську спеку, гніздяться на пустельних берегах і прибережних островах.

Вибрана особистість (архів)
Редагувати

Де́від (Давід) Лівінгсто́н (англ. David Livingstone; *19 березня 1813, Блантайр, Шотландія — †1 травня 1873, Читамбо, сучасна Замбія) — шотландський місіонер і знаменитий дослідник Африки, книги про подорожі якого значною мірою сформували погляди та ставлення західного суспільства XIX ст. стосовно Чорного континенту.

11 листопада 1853 року він вирушив з Лін'янті на північний захід. Його метою був пошук шляхів з земель кололо до атлантичного узбережжя, якими б можна було безборонно торгувати із зовнішнім світом, що мало зробити невигідною работоргівлю, і які були б зручнішими, ніж південний маршрут через територію бурів і Калахарі. В супроводі групи кололо Лівінгстон спочатку спустився на човнах по річці Чобе (Квандо) до її злиття з Замбезі, після чого експедиція вирушила проти течії до її верхів'я.

Подальша подорож вниз по Замбезі стала можливою лише завдяки підтримці ватажка кололо Секелету, сина Себетване (Себетване помер в 1851 році, невдовзі після зустрічі з Лівінгстоном), оскільки кошти Лівінгстона та гранти Географічного товариства були вже давно вичерпані. Секелету забезпечив експедицію носіями, в'ючними ослами та провізією, надав їй запас скляних бус та залізних виробів, які в багатьох місцях Африки правили за засіб розрахунку, а також виділив велику партію слонової кістки для торгівлі. Експедиція вирушила на схід удовж Замбезі 3 листопада; Секелету особисто супроводжував її до Мосі-оа-Тунья — ревучого і паруючого 120-метрового водоспаду на Замбезі, який Лівінгстон, перший з європейців, що його побачив, з притаманним йому патріотизмом назвав водоспадом Вікторія на честь британської королеви.

Він став першим європейцем, який перетнув Африканський континент від океану до океану.

Редагують зараз
Редагувати

Автоматично згенерований список статей, пов'язаних з порталом «Африка», які редагуються на даний момент. Список призначений для комфорту патрулювання і не відображає вже відпатрульовані статті.

Допомога
Редагувати
Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей про Африку. Наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, і натисніть кнопку «Створити статтю».

Див. також: червоні посилання та Категорія:Незавершені статті про Африку

Вибране зображення (архів)
Редагувати
Світлина Африки, Європи та західної частини Азії зроблена 6 липня 2015 р. супутником Deep Space Climate Observatory з віддалі 1,5 млн км.
Вибраний список (архів)
Редагувати

Держави-члени Співдружності націй — список усіх поточних і колишніх держав-членів Співдружності націй — добровільного об'єднання 54 суверенних держав. Майже всі вони колишні британські колонії або залежні території цих колоній.

З 54 держав-членів шістнадцять Королівств Співдружності, в яких глава держави — глава Співдружності націй, ще п'ять — монархії зі своїми власними монархами (Бруней, Есватіні, Лесото, Малайзія та Тонга), а решта — республіки. Ірландія (з 1949 року за даними Співдружності; з 1936 року за даними ірландського уряду) та Зімбабве (з 2003 року) колишні члени Співдружності. Південно-Африканська Республіка, Пакистан, Гамбія та Мальдіви вийшли та згодом знову приєднались до Співдружності, а Зімбабве офіційно подала заявку на повторне приєднання. .
Добра стаття (архів)
Редагувати
Африка́нська міфоло́гія — міфологія африканського регіону, а саме негроїдних та інших народів, що живуть на південь від Сахари, не враховуючи арабських народів, які прийшли з Аравійського півострова на африканський континент, хоча арабська культура та іслам вплинули на сусідні африканські народи. Подекуди у різних африканських народів існують різні версії одного і того ж міфу, тому на думку деяких філологів (Еліс Вернер та ін.), африканський континент досить однорідний і їхні міфології можна розглядати узагальнено. Основні африканські вірування монотеїстичні. В них існують і духи, і предки, які оточують людей, але Бог у них тільки один. Особливе місце в релігійних уявленнях африканців займає світ духів, привидів і демонів>. Африканські міфи дійшли до наших часів переважно у вигляді усних переказів, які в основному були записані в XIX і на початку XX ст. дослідниками-африканістами. Нерідко в цих творах можна зустріти суто християнські чи мусульманські елементи, які тісно переплелись із традиційними африканськими віруваннями.
Списки
Редагувати
Нова стаття
Редагувати
Теми
Редагувати
Братні портали
Редагувати
Африка у інших проєктах Вікімедіа
Редагувати