Портал:Кінематограф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Портал:Кіно)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портал   Проєкт
Редагувати Кінематограф


Кінемато́граф (від грец. κινεμα, род. в. κινεματος — рух та грец. γραφο — писати, зображати) — це галузь культури та економіки, що об'єднує комплекс видів професійної діяльності, пов'язаної з виробництвом , розповсюдженням, зберіганням та демонструванням фільмів.

Редагувати Вибрана стаття


«Касабланка» — американський кінофільм 1942 року, романтична драма, поставлена режисером Майклом Куртісом з Гамфрі Богартом та Інгрид Бергман у головних ролях. Дія фільму розгортається в марокканському місті Касабланка у часи Другої світової війни, що знаходилось тоді під контролем вішистської Франції. Сюжет зосереджений на внутрішньому конфлікті людини, якій доводиться вибирати між любов'ю й гідністю, між коханою жінкою і необхідністю вчинити правильно — допомогти їй та її чоловіку, лідеру руху опору, втекти з Касабланки для продовження боротьби з нацистами.

Хоча «Касабланка» ставилася як фільм А-типу, з відомими акторами й першокласними сценаристами, ніхто не сподівався отримати надзвичайних результатів та відгомону — і, справді, перші його покази принесли добротний, але не грандіозний успіх. Вважалося, що це один із десятків фільмів, що регулярно «штампувалися» Голлівудом щороку. Фільм швидко випустили в широкий прокат, щоб скористатися висадкою військ союзників у Північній Африці, яка відбулася за кілька тижнів до прем'єри фільму й ще була свіжою в пам'яті глядачів. Проте, всупереч змінам сценаристів, які намагалися довести до ладу ще непоставлену в театрі п'єсу наввипередки зі фільмуванням, і на те, що для Богарта це була перша романтична роль, — «Касабланка» виграла три «Оскари», у тому числі у категорії «найкраща картина». Персонажі, діалоги й музика стали культурними символами, а популярність фільму зросла до такого масштабу, що понині його часто називають серед найкращих фільмів усіх часів та народів.
Редагувати Вибраний список


Список найкасовіших фільмів — список фільмів відсортованих відносно касових зборів з продажу квитків у кінотеатрах. Прибуток від відеопрокату, показу телебаченням тощо не враховується. Суми вказуються у доларах США. Наразі є п'ятнадцять фільмів які подолали рубіж зборів в один мільярд доларів (без урахування інфляції), два з них подолали рубіж у два мільярда доларів: Титанік (1997) і Аватар (2009). Обидва фільми-рекордсмени зняв режисер Джеймс Камерон. З урахуванням інфляції найкасовішим фільмом в історії залишається мелодрама 1939 року Віднесені вітром.

Редагувати Вибране зображення



Каннський кінофестиваль є найпрестижнішим кінофестивалем у світі, який щорічно проводиться в курортному місті Канни, Франція, починаючи від 1946 року. Головною нагородою фестивалю є Золота пальмова гілка - приз за найкращий фільм.

Фестиваль не є відкритим для громадськості, але привертає велику увагу засобів масової інформації через багатьох акторів, режисерів, продюсерів, які його відвідують для просування своїх нових фільмів.

На фото: старлетка позує перед фотографами на 32 Каннському кінофестивалі (1979 рік).

Редагувати Цікавинки


  • Серед жінок найбільше головних ролей зіграла індійська комедійна акторка Манорама. Вона зіграла головні ролі більш ніж в 1000 картин.
  • Найбільше фільмів — більше 300 — зняв американець Вільям Бодін. Серед цих фільмів — 182 повнометражних й понад 120 короткометражок.
  • Найбільше ролей в одній картині — 27 — зіграла Рольф Леслі у фільмі «Шістдесят років королева» (1913 рік).
  • Найбільше дублів на одну сцену — 342 дубля — було витрачено на зйомку одного коротенького епізоду з фільму Чарлі Чапліна «Вогні великого міста» (США, 1931 рік).
  • Частіше всіх серед вигаданих героїв з'являвся на екрані Шерлок Холмс (більше 200 разів). Серед реальних історичних персонажів найчастіше з’являвся на екрані Наполеон (більше 190 раз).
  • Під час Другої світової війни з метою економії металу статуетки Оскарів робили з дерева.
Редагувати Чим допомогти?


Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей з Кінематографії.

Ви можете написати власні статті. Для цього наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, у панелі «Пошук», що знаходится згори зліва, і натисніть кнопку «Перейти». Якщо статті за вказаним словом або терміном Ви не знайшли, можете створити її використовуючи панель «Створити статтю» розміщену нижче.


У незавершених статтях про кінематограф ви знайдете чимало матеріалів, які потребують вашої уваги, коментарів і доробки. Просимо витратити Ваш дорогоцінний час на них.

Категорія Незавершені статті про акторів має чимало статей про кіноакторів. Більшість з них потребує доопрацювання.


Редагувати Категорії


Редагувати Вибрана особистість


Стівен Моффат (англ. Steven Moffat; 18 листопада 1961(19611118)) — шотландський телевізійний сценарист, режисер та продюсер. Першою його роботою став підлітковий серіал «Юнкори». Перший ситком Моффата «Жарти жартами» був створений під впливом розлучення, а наступний — «Спарювання» — під впливом нових стосунків із продюсеркою Сью Верту. Давній фан серіалу «Доктор Хто», Моффат написав декілька епізодів поновленого серіалу та у 2009 році змінив Рассела Девіса на посаді головного сценариста та виконавчого продюсера серіалу. Стівен був співавтором мультфільму «Пригоди Тінтіна», зрежисованого Стівеном Спілбергом. Також Моффат виступив автором сучасної адаптації класичних оповідань про Шерлока Холмса. Багато із його робіт були відзначені різними преміями, у тому числі BAFTA і Г'юго. У 2012 році він отримав Спеціальну Нагороду BAFTA.

Редагувати Найкращі статті


Особистості:

 Бріжіт Бардо
 Адріано Челентано
 Чарлі Чаплін
 Олександр Довженко
 Жерар Депардьє
 Майкл Мур
 Стівен Моффат
 Ігор Подольчак
 Діане Крюгер
 Емма Вотсон

Жанри:

 Аніме
 Манґа
 Хентай

Фільми:

 Касабланка (1942)
 Оборона Севастополя (1911)
 Малюк (1921)
 Сім (1995)
 Титанік (1997)
 Святі з нетрів (1999)
 Острів проклятих (2010)
 Брати. Остання сповідь (2015)

Серіали:

 Футурама (1993-2003)
 Теорія брехні (2009-2011)

Аніме та манґа:

 РакСефон
 Медлакс
 Бойовий Ангел Аліта
 X/1999
 Судзумія Харухі
 Берсерк
 Сталевий алхімік
 Хеллсінг
 Клеймор
 Бліч
 Руроні Кенсін
 Ловець карт Сакура

Персонажі:

 Барні Ґамбл
 Аянамі Рей
 Кутікі Рукіа
 Термінатор

Списки:

 Список томів манґи Берсерк
 Оскар (1-ша церемонія вручення)
 Оскар (2-га церемонія вручення)
 Оскар (3-тя церемонія вручення)
 Оскар (82-га церемонія вручення)
 Золотий глобус (67-ма церемонія вручення)
Редагувати Нові статті



Редагувати Братні портали


Театр Телебачення Аніме та манґа Гаррі Поттер Музика Література Мистецтво Історія
Що таке Портали? | Список порталів | Нові портали
Довідка · Пісочниця · Кнайпа · Портали · Проєкти · Запити · Портал спільноти