Портал:Собаки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Портал:Кінологія)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портал   Основні статті   Проєкт   Обговорення проєкту   Учасники проєкту
Редагувати Портал Собаки

Свійський собака — культигенна тварина, одомашнена 15 тисяч років тому (за іншою версією 100 тисяч років тому). Кількадесят тисяч років тому пращур собаки — вовк — прийшов до багаття первісної людини. Або мисливці принесли виводок малесеньких вовченят, і комусь із них пощастило — його не з'їли. Маля залишилося жити — спочатку як іграшка й живий запас їжі. Але у вовка й людини є одна спільна риса: вони зграєві тварини, соціальні, тобто кожен із них живе в зграї, серед схожих на нього. Вони разом здобувають їжу, охороняють територію і, щоб координувати спільні дії, спілкуються за допомогою розвинутої системи знаків: звуків, жестів, та поз. Маленькі вовченята змогли влитися в людську зграю, виявилися корисними: вони мали кращий, ніж у людини, слух і нюх, могли гарчанням попередити про наближення ворога, допомагали заганяти здобич. І, може, тих, хто ставився до людини прихильно, не з'їдали відразу. Вони жили довго й пара таких вовків навіть давала потомство — народжувалися по-дружньому налаштовані до людей вовченята. Так, напевно, почався відбір, селекція, на «гарне» ставлення до людей, тобто почалося одомашнювання (доместикація) собаки. У наш час існують більше 400 порід собак, які зовсім не схожі одна на одну, але процес створення нових триває й зараз. (Далі…)

Редагувати Вибрана стаття порталу

Німецька вівчарка — порода собак, створена у Німеччині. Наприкінці ХІХ століття знайшлася людина, на ім'я Макс фон Штефаніц, яка полюбила німецьких вівчарок і створила на їхній основі найкращого службового собаку світу. Німецьких вівчарок узяли на озброєння поліція й армія, що шукали альтернативу дорогим англійським породам. Під час першої світової війни вони прокладали телефонні кабелі, підтримували зв'язок, шукали поранених, їх використовували під час патрулювання й варти. Німецька вівчарка — це стрункий, і сильний собака. У нього загострена морда з чорною маскою. Вуха стоячі. Пружна спина, сильні пружні кінцівки. Колір яскравий — чорно-рудий із чорною маскою на морді та чорною спиною, смугасто-сірий, чорний. Німецькі вівчарки — пошукові й прикордонні собаки, сапери й митники, розвідувачі-рятувальники, поводирі сліпих та охоронці. (Далі…)

Редагувати Вибране зображення
[[Файл:|23px|]] Породи собак (фото)
Пікінез

Архів

Редагувати Чи Ви знаєте...
  • Макс фон Штефаніц створив і удосконалив німецьку вівчарку.
  • Першу німецьку вівчарку звали Хоранд фон Графрат.
  • Наприкінці ХІХ століття мешканець німецького міста Апольди, Людвіг Доберман, змішуючи різні породи, вивів чудового захисного собаку, що своїм виглядом нагадує величезного пінчера, якого спочатку й зарахували до групи пінчерів і назвали на честь творця. Але згодом усе-таки вирішили, що ніякий це не пінчер, а самостійна службова порода, яка зараз називається просто «доберман».
  • Ротвейлера назвали на честь німецького міста Ротвайль, у ньому навіть спорудили пам'ятник цьому собаці!


Редагувати Вікіпроєкти
  • Проєкт:Собаки — тут Ви можете знайти учасників цього проєкту, приєднатися до них або звернутися за вирішенням питання з кінології.

В рамках Вікіпроєкту пропонується вирішувати такі основні задачі:

  • створювати та вдосконалювати статті про породи собак
  • створювати та вдосконалювати шаблони з кінології
  • вікіфікувати, категоризувати та виправляти помилки у статтях
  • ілюструвати статті
  • перекладати статті з іншомовних Вікіпедій.
Редагувати Допоможіть, будь ласка

Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей про найвірнішого друга людини собаку.

Ви можете написати власні статті. Для цього наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, у панелі «Пошук», що знаходиться зверху ліворуч або праворуч (в залежності від оформлення), і натисніть кнопку «Перейти». Якщо статті за вказаним словом або терміном Ви не знайшли, можете створити її використовуючи панель «Створити статтю» розміщену нижче.


Редагувати Добра стаття порталу

Гладкошерстий фокстер'єр — порода мисливських собак. Вперше даний вид собак був виведений у другій половині ХІХ століття, в Ірландії (за іншими даними в 1-й половині ХІХ століття), яка тоді входила до складу Британської імперії. Фокстер'єри діляться на гладкошерстих та жорсткошерстих. Обидва види собак були виведені спеціально для полювання на лисиць, проте гладкошерсті фокстер'єри цінувалися набагато більше, бо не забруднювали шерсть. Хоча вже на початку ХХ століття (в 1920-х роках) улюбленцем став жорсткошерстий фокстер'єр. В США гладкошерсті та жорсткошерсті фокстер'єри називаються просто фокстер'єрами. Це можна зрозуміти, бо обидві породи собак відрізняються одна від одної лише довжиною шерсті та фактурою. (Далі…)

Редагувати Новини
  • 3 березня 2011 року — чоловік кілька днів пив і у п'яному вигляді дуже жорстоко поводився з собаками. Коли його знайшли, собаки догризали його тіло[1].
  • 26 лютого 2011 року — Юлія Тимошенко здійснює ранкові пробіжки зі своїм лабрадором на прізвисько Бос. «Я просто бігаю, а не втікаю з України за кордон», — іронізувала вона[3].
  • 18 лютого 2011 року — цуценя, якому не виповнилося й року, поклало на лікарняне ліжко два десятки школярів. Спочатку діти тішилися, що біля них бігає маленька вівчарка, але потім стало не до веселощів[4].
  • 25 січня 2011 року — американка повісила, а потім спалила собаку, який згриз її Біблію. В інтерв'ю журналістам жінка заявила, що пес був «породженням диявола», і вона боялася, що він завдасть шкоди сусідським дітям[8].
  • 17 січня 2011 року — чотирирічний Євген зі старшим братом Іваном пішли до шкільного друга поколядувати. Проте, щойно зайшли у двір, на них накинувся хазяйський собака[10].
Архів
Редагувати Категорії
Редагувати Нові статті


Усього знайдено статей: 317 (17 квітня 2020)

Редагувати Братні портали
Довідка · Пісочниця · Кнайпа · Портали · Проєкти · Запити · Портал спільноти


  1. Собаки через помсту до смерті загризли свого господаря
  2. У Севастополі вбивають безпритульних собак і залишають трупи на вулицях
  3. Тимошенко влаштувала фотосесію зі своїм Босом
  4. На Чернігівщині скажене цуценя переполохало всю школу: 22 дитини у лікарні
  5. Бійцівський собака онучки загриз до смерті 94-річну бабусю
  6. Дірхаунд Хікорі визнано найкрасивішим собакою на дог-шоу в США
  7. У Швейцарії вбили собаку, за яку хазяйка не заплатила державного податку
  8. Американка повісила, а потім спалила собаку, який згриз її Біблію
  9. Прикордонники спільно з працівниками міліції для огляду багажних відділень та підозрілих предметів використовують собак, які шукають зброю
  10. У Маріуполі домашній пес покусав двох малих посівальників та свою хазяйку
  11. Собаці-гермафродиту зробили операцію зі зміни статі
  12. У Чернівцях живе єдиний в Україні пес-паркурист