Портал:Мистецтво/Вибрана стаття/10

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мініатюра «Святий Лука» з Євангелія

Пересопницьке Євангеліє — визначна рукописна пам'ятка староукраїнської мови та мистецтва XVI ст. Один із перших українських перекладів канонічного тексту четвероєвангелія.

Замовником євангелія виступила волинська княгиня Анастасія Заславська.

До створення євангелія причетні сяноцький попович Михайло Василієвич, як переписувач, і ієромонах Григорій, згодом архімандрит Пересопницького монастиря Різдва Пресвятої Богородиці. Опріч того, дослідники говорять про участь в створенні книги ще двох не згаданих у книзі осіб — художника, автора мініатюр і переписувача, що долучився до роботи над книгою вже на пересопницькому етапі.

Роботу над євангелієм розпочали 15 серпня 1556 року в монастирі Пресвятої Трійці (Заслав на Волині, нині місто Ізяслав Хмельницької області). Між 15571560 роками була пауза. Завершили — 29 серпня 1561 року в монастирі Різдва Пресвятої Богородиці (Пересопниця, тепер Рівненський район Рівненської області).

На підготовку такої кількості тонких і цупких пергаментних листків розміром 380×240 мм (їх у рукописі 482) пішло ціле стадо молоденьких ягнят, козенят і телят, зі шкіри яких за спеціальним рецептом виготовлено пергамент.