Портал:Рококо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портал Обговорення порталу Проєкт Обговорення проєкту Доглядачі порталу
Null


Ц-ва Марії Магдалини 1731. Ласкаво просимо до україномовного порталу «Рококо і нео»

Рококо́ — реверсований стиль щодо бароко[джерело?], що в другій половині 18 століття дійшов (з Франції і Австрії) до України — до Києва, Львова у 1760 — 1770-их pp. Творчим рушієм доби рококо у всіх ділянках культури було еспрі («esprit») на противагу чуттєвості («sensibilité») бароко чи рації («raison») класицизму.

Загальна характеристика

Замок Оберзібенбрунн, Австрія, архітектор Йоган Лукас фон Гілдебрандт (1668–1745), парковий павільйон, худ. Йонас Дрентвет, гротески.

Стиль рококо створений для жінки[джерело?] й пристосований до її мінливих, на той час, смаків і примх[джерело?]. Майже головним словом доби рококо було слово «примха» (каприз). У мистецтві визначається легкими, нервовими, ніжними та химерними формами («грайливе» рококо). Він виявився насамперед у розплануванні і декорації інтер'єру (палаців, церков, костьолів). В добу рококо скульптура (переважно поліхромна) стала істотною частиною архітектурної композиції, а орнамент (зокрема у різьбі) набрав форм мушлі («rocaille»). У добу рококо широко розвинулося мистецьке ремесло — ткацтво, ювелірство, порцеляна, меблі, гобелени.

Вельможі доби рококо поставили за мету щоденні насолоди. Насолодам повинні були сприяти розкішні інтер'єри палаців і церков, розкішні сукні, черга свят в садах бароко і в павільйонах влітку, а взимку в палацах. Надміру використовувалась косметика — білила, пудра, рум'яна, чорна фарба(сурма)для брів, мушки. Косметику рясно використовували як шляхетні жінки, так і чоловіки. Особливого поширення набуло використання мушок на обличчі — різне розташування мушок мало своє значення для обізнаних в куртуазних іграх вельмож.

В живопису доби рококо переважали свята і театральні вистави, безкінечні закохані пари міфологічних персон, штучні і приємні пейзажі, пристосовані лише для побачень, флірту, танців, шляхетного і легковажного дозвілля. В портретах — всі підкреслено усміхнені, люб'язні, витончені, але це була маска, що приховувала численні недоліки осіб і надзвичайно складні проблеми.

Це був бенкет посеред чуми — з штучно скасованими проблемами, туберкульозом, сифілісом, бідністю, смертю.

Примхливе і чудернацьке мистецтво рококо було скасоване новою і могутньою хвилею класицизму кінця 18 століття і стилем ампір.:::::::::::::::: Докладніше

Скорочення: П:БРК; Оновити кеш

Вибране зображення
Гданськ, садиба Олива, регулярний парк

Архів


Кіліан Дінценгофер Італійське рококо
Джованні Доменіко Ферретті. Арлекін-художник до 1751 р.

Архів


Відень порцеляна шинуазрі Література про рококо
  • [1] Стиль рококо, Британська енциклопедія
  • Kimball, Fiske (1980). The Creation of the Rococo Decorative Syle. New York: Dover Publications. ISBN 0-486-23989-6.
  • Levey, Michael (1980). Painting in Eighteenth-Century Venice. Ithaca: Cornell University Press. ISBN 0-8014-1331-1.
  • Riley, Noël. "The Age of Rococo." World Furniture. Secaucus, New Jersey: Chartwell, 1989.

Архів

Відень порцеляна шинуазрі Французьке рококо
Жан-Оноре фрагонар. «Гойдалка», 1767 р.

Портал:Рококо/Рококо Франції/Архів

Відень порцеляна шинуазрі Рококо і Франсіско Гойя
Франсіско Гойя. «Продаж керамічного посуду», 1779 р. Національний музей Прадо.

Портал:Рококо/Рококо і Франсіско Гойя/Архів


Відень порцелна шинуазрі Біографії

Жермен Бофран(фр. Germain Boffrand 1667, Нант — 19 березня, 1754, Париж) —уславлений французький архітектор і дизайнер інтер'єрів кінця 17-середини 18 ст.


Життєпис.Ранні роки в Лотарингії

Народився в місті Нансі. Походить з родини архітектора і скульптора герцога Лотарингії Жана Бофрана. Мати з родини Кіно́, французький поет і драматург Філіп Кіно (Philippe Quinault) - її рідний брат.

Хлопчик був другим сином з дванадцяти дітей родини. Перші художні навички отримав в майстерні батька. Статки родини дозволили навчати старшого сина Жана та молодшого Жермена в університеті Нанта. По закінченні навчання в Нанті, мати вивезла 1682 року здібного Жермена в Париж, аби використати підтримку брата - Філіпа Кіно заради кар'єри сина.

В Парижі

Жермен Бофран починав художню кар'єру в Парижі як скульптор в майстерні Франсуа Жирардона. Дядя ( Філіп Кіно) ввів здібного юнака в коло тодішніх аристократів (майбутніх замовників) і з відомими діячами мистецтв. Згодом Жермен обрав головною сферою власних зацікавлень архітектуру.

замок д'Аруе, перебудови Ж. Бофрана

Серед перших робіт молодого архітектора - Оранжерея в Версалі (ремонти). Він працює креслярем на будівництві Вандомської площі в Парижі з 1686 року, де відповідав за перші проєкти, та в монастирі капуцинів [1] .

Конкуренція серед архітекторів в Парижі була надзвичайною, тому в період між 16991709 рр. незадіяний архітектор покинув Париж і працював в Лотарингії, котра ще не була захоплена Францією і була самостійною державою, та в Нідерландах. 1709 року він повернувся в Париж. В цей період відбулося формування архітектурного стилю Жермена Бофрана, пов'язаного з особливостями пізнього бароко Лотарингії та Південних Нідерландів, пишного, важкуватого і монументального в деталях і формах.

Експериментував Бофран і з дахами. У Франції, де полюбляли різновеликі дахи і башточки, від давав варіанти як з типовими високими дахами, майже середньовічними ( замок д'Аруе, замок в Люневілі, Отель Субіз, герцогський замок в Нансі, власний замок Château de Thuillières), так і дахи пласкі, повністю приховані парапетом зі скульптурами (проєкт замку Мальгранж.):::::::::::::::: Докладніше

Архів


Кіліан Дінценгофер Основні статті

РококоШинуазріЖермен БофранРозальба Кар'єраАнтуан ВаттоШарден

Архів

Відень порцеляна шинуазрі Цього року...

Портал:Рококо/Цього року...

Архів


Кіліан Дінценгофер Портрет доби рококо
Джузеппе Бальдрігі. «Автопортрет художника з приятелями», 1751 р., Пінакотека, Парма.

Портал:Рококо/Портрет доби рококо/Архів

Відень порцеляна шинуазрі Категорії
Ролдук. Бібліотека в стилі рококо
Рококо у Вікіновинах  Рококо у Вікіцитатнику  Рококо у Вікіпідручнику  Рококо у Вікіджерелах  Рококо у Вікісловнику  Рококо в Віківерситеті  Рококо у Вікісховищі Рококо у Вікімандрах
Новини Цитати Посібники Тексти Визначення Навчання Зображення Путівники


Кіліан Дінценгофер Чим допомогти
Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей про Рококо

Ви можете написати власні статті. Для цього наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, у панелі «Пошук», що знаходиться згори зліва, і натисніть кнопку «Перейти». Якщо статті за вказаним словом або терміном Ви не знайшли, можете створити її використовуючи панель «Створити статтю» розміщену нижче.


Як робити, з чого почати першу свою публікацію:

Мистецтво Історія Культура Література Театр Бароко Декоративно-ужиткове мистецтво


Що таке Портали? | Список порталів | Нові портали
Довідка · Пісочниця · Кнайпа · Портали · Проєкти · Запити · Портал спільноти
Новий портал стартував 11 травня 2017 р.

Оновити кеш


  1. Kimball 1943 p. 38.