Портал:Росія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Портал:Росія
Портал — головна сторінка підрозділу Вікіпедії про Росію та різноманітну тематику пов'язану з нею.

Редактори
П:РОС

Портал Обговорення порталу Доглядачі порталу Червоні посилання ПРОЄКТ
Цей портал стартував 16 листопада 2008 р.
Редагувати
Росія (рос. Россия), Російська Федерація — держава на территорії Євразії. Офіційна назва — Російська Федерація (рос. Российская Федерация). Найбільша за територією країна світу. Азійська частина Росії багата на вугілля, нафту та газ, при цьому Росія залишаєтся однією з найбідніших країн що багаті на ці дороговартісні ресурси. Росія — багатонаціональна країна, де проживають представники понад 130 різних народів. Чисельність населення приблизно;— 143 млн.осіб. Росіяни становлять переважну більшість — 80 %. На теренах Росії населення мешкає досить нерівномірно: 67% населення живе у європейській частині країни, хоча саме європейська частина Росії складає 1/3 частину країни. Значно менша густота населення в азійській частині що складає за територією 2/3 частини країни. Великі міста — Москва, Санкт-Петербург, Новосибірськ, Владивосток
Добра стаття
Редагувати

Миклухо-Маклай Микола Миколайович Миклу́ха-Макла́й Мико́ла Микола́йович (17 липня 1846 року, с. Язикове, Новгородська губернія — 14 квітня 1888 року, Санкт-Петербург) — відомий мандрівник, антрополог, етнограф, географ; дослідник народів Південно-Східної Азії, Австралії й Океанії, папуасів північно-східного берега Нової Гвінеї (Берег Маклая). Автор близько 160 наукових праць; українського походження з козацького роду Миклух. Був підданим Російської імперії, але майже все своє свідоме життя провів поза її межами, де й зробив свої знакові дослідження та відкриття. Навчався в Санкт-Петербурзькому, Гейдельберзькому університетах і Єнськму університетах. Член географічних товариств: Імператорського російського, Австралазії, Ліннеївського товариства Нового Південного Уельсу, сіднейської філії Австралійської біологічної асоціації, Квінслендського Філософського товариства, Королівського Фізичного товариства в Голландській Ост-Індії в Батавії.

Вибраний список
Редагувати
Адміністративний поділ Російської Федерації, 2008 рік Адміністративний поділ Російської Федерації, згідно з Конституцією 2014 року, складають 22 республіки, 9 країв, 46 областей, 3 міста федерального значення, 1 автономну область, 4 автономні округи. Цей поділ включає в себе окуповані українське місто Севастополь (місто федерального значення) і Автономну Республіку Крим (Республіка Крим), територіальна приналежність яких до Росії не визнана жодним членом міжнародного співтовариства. Суб'єкт федерації (іноді просто «регіон») — основна територіальна одиниця, зазначена в Конституції, що відноситься до всіх гілок влади — виконавчої, законодавчої і судової. Перелік регіонів майже не змінився з часів перебування РРФСР у складі СРСР, крім декількох перейменувань, об'єднань і приєднань.
Нові статті
Редагувати
Добра стаття
Редагувати
Вибране зображення (архів)
Редагувати
Музей образотворчих мистецтв імені Пушкіна, фото 2015 р.
Вхідний квиток до музея образотворчих мистецтв імені Пушкіна, 1987 р.
Твори мистецтва, вивезені чи продані з Росії
Редагувати
Іван Грозний парсуна, бл. 1600 р., Копенгаген, Данія
Редагують зараз
Редагувати

Автоматично згенерований список статей, пов'язаних з порталом «Росія», які редагуються на даний момент. Список призначений для комфорту патрулювання і не відображає вже відпатрульовані статті.

Братні портали
Редагувати
Допомога
Редагувати

Сьогодні, субота 27 квітень 2024.

Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей про Росію.

Ви можете написати власні статті. Для цього наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, у панелі «Пошук», що знаходиться згори зліва, і натисніть кнопку «Перейти». Якщо статті за вказаним словом або терміном Ви не знайшли, можете створити її використовуючи панель «Створити статтю» розміщену нижче.


Вікіпедії бракує статей із мовознавства, філософії, економіки і політики Росії. Якщо у вас буде натхнення, будь ласка, напишіть їх.

У Незавершених статтях про Росію ви знайдете чимало матеріалів, які потребують вашої уваги, коментарів і доробки. Просимо витратити Ваш дорогоцінний час на них.

Запити на нові статті по Росії просимо розміщати в проєкті «Росія» на цій сторінці

Див. також


Корисні шаблони
Редагувати
Корисні шаблони:
Росія у інших проєктах Вікімедіа
Редагувати