Портал:Формула-1/Вибрана біографія/Архів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Редагувати Вибрані біографії

Це архів вибраних та добрих статей про людей, зв'язаних з Формулою-1, які з'являлись на Порталі Формула-1.


ред.

А́йртон Се́нна да Сі́лва (порт. Ayrton Senna da Silva; 21 березня 1960, Сан-Паулу — 1 травня 1994, Болонья), більш відомий як Айртон Сенна, — бразильський автогонщик, триразовий чемпіон світу з автогонок у класі Формула-1. Сенна вважається одним з найкращих гонщиків за всю історію Формули-1. Журналісти прозвали Сенну «бразилійським чарівником» та «людиною дощу» за його талант автогонщика та вміння їздити у дощ.

Айртон да Сілва народився в Сан-Паулу в сім'ї багатого землевласника. Його батько сприяв розвитку гоночних талантів сина, посадивши того за кермо карта вже у чотири роки. У тринадцять років Айртон вперше взяв участь у змаганнях з картингу. Він описав цей епізод у документальному нарисі, опублікованому на початку 80-х років. Айртон згадував, що гонка проходила на вулицях міста, а стартові позиції були написані на клаптиках паперу, які потім учасники витягали з шолому. Айртону дістався перший номер, і він стартував з поулу. Майже всі учасники були досвідченіші за нього, проте не могли наздогнати його на прямих, оскільки він був набагато легший і його автомобіль через це їхав швидше. Але повороти Айртон проходив повільніше, і в одному з поворотів у його машину хтось врізався ззаду, через що він і вилетів з траси. (Далі…)

Архів

ред.

Кі́мі-Ма́тіас Ря́йкконен (також Ра́йкконен; фін. Kimi-Matias Räikkönen, вимовляється [ˈkimi ˈmɑtiɑs ˈræikːønen]; 17 жовтня 1979, Еспоо) — фінський автогонщик, чемпіон світу з автогонок у класі Формула-1 2007 року і двічі віце-чемпіон світу (у 2003 і 2005 роках). Відомий також під псевдонімами Айсмен (англ. Iceman) та Король Спа (англ. The King of Spa). У сезоні 2007-2009 років виступав за команду «Феррарі». У 2010 та 2011 роках виступав у Чемпіонаті світу з раллі (WRC). У 2011 році заснував власну ралійну команду «Ice 1 Racing». (Докладніше)

Архів

ред.

Міхае́ль Шума́хер (нім. Michael Schumacher) (3 січня 1969, Гюрт-Гермюльгайм, Німеччина) — семиразовий чемпіон світу, володар численних рекордів «Формули-1», один з найуспішніших пілотів. У пресі його часто називають «Червоним бароном», або просто «Шумі». Шумахер отримав прізвисько «Червоний барон» через віддалену зовнішню схожість, червоний колір боліда «Ferrari» і власну непереможність. У Першу світову війну «Червоним бароном» звали найкращого аса війни — барона Манфреда фон Ріхтгофена, який літав на аероплані червоного кольору. (Докладніше)

Архів

ред.

Дженсон Александр Ліонз Баттон (англ. Jenson Alexander Lyons Button; *19 січня 1980, Фром) — англійський гонщик Формули-1, чемпіон світу 2009 року разом з командою Brawn GP. З сезону 2010 р. виступає за команду Макларен.  Баттон оголосив в вересні 2016 року про те, що наприкінці сезону Формули-1 2016 року він відмовиться від свого місця на 2017 рік, проте він все ще буде в McLaren як резервний гонщик і посол McLaren до 2018 року. (Докладніше)

Архів