Портал:Хімія/Події січня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
    Листопад · Грудень Події січня Лютий · Березень    

1 січня 1833 року ірландський хімік Роберт Кейн[en] вперше висловив припущення стосовно існування етильного радикалу C2H5.

2 січня 1959 року в Донецьку (тоді — Сталіно) було засновано заочний хіміко-технологічний технікум. У наші дні він відомий як Донецький державний технікум економіки і хімічних технологій.

3 січня 1919 року Ернест Резерфорд здійснив перше розщеплення ядра — шляхом бомбардування атомів Нітрогену альфа-частинками він отримав атоми Оксигену.

4 січня 1891 року американський промисловець Герберт Доу[en] вперше застосував електроліз для добування брому з морської води.

5 січня 2012 року стався вибух реактора на хімічному підприємстві в місті Цзясін (Китай). В результаті надзвичайної події загинули троє працівників і четверо зазнали ушкоджень.
Герберт Еванс
Герберт Еванс

6 січня 1971 року наукова група з університету Берклі, очолювана Гербертом Евансом[en] і Чо Хао Лі[en], повідомила про синтез штучного гормону росту людини.

7 січня 1939 року французька дослідниця Маргарита Перей з Інституту радію здійснила відкриття хімічного елемента №87 — Францію. Францій став останнім нововідкритим елементом природного походження.

Нікотин
Нікотин

8 січня 1938 року у виданні журналу Nature європейські науковці повідомили про відкриття біохімічних механізмів появи в людини звикання до нікотину.

9 січня 1969 року в Києві був утворений Інститут геохімії і фізики мінералів. Нині установа називається Інститут геохімії, мінералогії та рудоутворення імені М. П. Семененка та носить ім'я свого першого директора — Миколи Семененка.

10 січня 1855 року Генрі Бессемер отримав у Великій Британії перший патент на метод виплавки сталі при продуванні повітря, який став називатися бессемерівським процесом.

11 січня 1869 року німецькі хіміки Карл Гребе і Карл Ліберман продемонстрували перед колегією Німецького хімічного товариства відкритий ними метод синтезу алізарину — барвника, що мав велике значення у тогочасній текстильній промисловості.

Розпилювання гербіциду
Розпилювання гербіциду

12 січня 1962 року в ході війни у В'єтнамі збройними силами США було розпочало операцію «Ranch Hand», котра полягала у знищенні рослинності гербіцидами. Найбільш відомим став гербіцид Агент Оранж, котрий, як виявилося пізніше, мав мутагенну дію.

13 січня 1404 року парламент Англії підтримав акт, що забороняв алхімікам здійснювати роботи із трансмутації з метою створення чи примноження дорогоцінних металів, зокрема золота і срібла.

Леводопа
Леводопа

14 січня 1970 року перші масштабні клінічні випробування показали, що препарат леводопа (L-DOPA) виявляє значний ефект у лікуванні від хвороби Паркінсона — при його вживанні одужали близько 5 % пацієнтів.

Генрі Кавендіш
Генрі Кавендіш

15 січня 1784 року на засіданні Королівського товариства Генрі Кавендіш доповів про відкриття якісного хімічного складу води.

16 січня 1953 року науковцями з Берклі за допомогою іонообмінної хроматографії були виділені й ідентифіковані близько 200 атомів нового хімічного елемента — Фермію (атомний номер 100). Джерелом елемента стали продукти ядерного вибуху, здійсненого в листопаді 1952 року, з яких також був виділений елемент 99, Ейнштейній.

17 січня 2012 року на електрохімічному підприємстві у німецькому місті Брюль (Північний Рейн-Вестфалія) внаслідок людської помилки відбувся викид хлору. Внаслідок інциденту було госпіталізовано 16 чоловік.

18 січня 1932 року Фредерік Жоліо та Ірен Кюрі опублікували результати дослідження, в якому вони спостерігали утворення високоенергетичного випромінювання при бомбардуванні парафіну атомами берилію. Цей дослід підштовхнув Джеймса Чедвіка до проведення експериментів, які привели до відкриття нейтрона.

19 січня 1894 року Джеймс Дьюар здійснив успішне охолодження повітря до його твердого стану.

Знімок руки дружини Рентгена
Знімок руки дружини Рентгена

20 січня 1896 року на засіданні Паризької академії наук Анрі Пуанкаре зачитав лист від Вільгельма Рентгена, в якому той повідомив про відкриття нового випромінювання, пізніше названого рентгенівським, і продемонстрував перші отримані Рентгеном знімки.

21 січня 1941 року на потужностях компанії «Dow» у США розпочалося перше комерційне виробництво магнію, яке полягало в його електролітичному виділенні з морської води.

22 січня 1968 року постановою Президії АН УРСР з Інституту загальної та неорганічної хімії (Київ) було виділено нову установу — Інститут колоїдної хімії та хімії води, який тепер носить ім'я вченого в галузі колоїдної хімії Антона Думанського.

Завод DuPont у Західній Вірджинії
Завод DuPont у Західній Вірджинії

23 січня 1927 року в Радянському Союзі шляхом об'єднання окремих товариств було створено організацію Товариство сприяння обороні, авіаційному і хімічному будівництву (скорочено ТСОАВІАХІМ).

23 січня 2010 року на виробничих потужності «DuPont» у Західній Вірджинії (США) стався витік отруйного газу фосгену, внаслідок чого загинув один працівник.

24 січня 2004 року марсохід «Opportunity» успішно приземлився на поверхню Марса. Його місія стала основним джерелом інформації стосовно геохімічного складу Червоної планети, зокрема ним були виявлені сліди води.

Мартін Клапрот
Мартін Клапрот

25 січня 1798 року у Берлінській академії наук Мартін Клапрот підтвердив відкриття Францом Мюллером нового хімічного елемента Телуру.

Отто Ган
Отто Ган

26 січня 1939 року на конференції з теоретичної фізики у Вашингтоні Нільс Бор доповів про відкриття Отто Ганом поділу ядра, а також про інтерпретації цього явища, висловлені Лізою Майтнер та Отто Фрішем.

27 січня 1865 року на з'їзді Французького хімічного товариства у Парижі Август Кекуле представив структурну формулу бензену, названу згодом його іменем.

28 січня 2011 року в Парижі відбулися урочисті заходи, що дали старт проведенню Міжнародного року хімії, організованого за підтримки ІЮПАК та ЮНЕСКО.

29 січня 1938 року німецькому хіміку Паулю Шлаку[de] вдалося синтезувати з капролактаму нову речовину — поліамід 6, який широко відомий нині під назвою капрон. Властивості цього полімеру подібні до властивостей поліаміду 66 (нейлону).

30 січня 2000 року на річці Сомеш в Румунії сталася екологічна катастрофа — до її вод потрапили забруднені ціанідами стічні води золотодобувного підприємства. Внаслідок інциденту у районі забруднення загинула вся річкова фауна, також велику шкоду було нанесено фауні у басейні річки Тиса, притокою якої є Сомеш.

31 січня 1915 року в ході битви за Болімов сили Німеччини вдалися до спроби застосування хімічної зброї — 150-міліметрових гаубичних снарядів, споряджених ксилілбромідом, що мав сльозогінну дію. Однак через низьку температуру довкілля захід не приніс очікуваного результату.