Портал:Чорногорія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розділ Вікіпедії: Чорногорія
Проєкт  |  Портал



Чорногорія
міні
міні

Чорногорія  — держава на Балканах, офіційна назва Республіка Чорногорія. Була одною з двох частин федерації Сербія і Чорногорія19922003 рр. — СРЮ). Незалежна від 3 червня 2006 року. Від 17 грудня 2010 року є офіційним кандидатом на вступ до Євросоюзу, а від 5 червня 2017 — член НАТО. Столиця та найбільше місто Подгориця. Межує на північному заході зі Боснією і Герцеговиною, на північному сході — з Сербією і Косово, на південному сході — з Албанією, на заході — з Хорватією. Національна валюта — Євро :::::::::::::::: читати далі

Скорочення: П:ХОР; Оновити кеш

Вибрана стаття
фотограф Анастас Йовановіч, 1851 р.

Петро II Негош-Петровіч (серб. Петар II Петровић Његош/Petar II Petrović-Njegoš; 1 (13) листопада 1813 — 31 жовтня 1851) — видатний чорногорський державний діяч, православний єпископ Цетинської (Приморської) митрополії Сербської православної церкви. Останній теократичний правитель країни, сприяв перетворенню Чорногорії у незалежну світську державу. Філософ та реформатор. Автор багатьох віршів та поем, вважається одним з найвідоміших сербських літераторів. Прихильник південнослов'янської єдності (ідеї Великої Сербії). У зовнішній політиці орієнтувався на Росію. :::::::::::::::: Докладніше

Вибране зображення
Річка Морача
Чи Ви знаєте?
  • У Подгориці знаходиться найкоротша вулиця у світі довжиною 30 м, на ній знаходиться лише один будинок.
  • У Чорногорії знаходиться найвищий автомобільний міст у Європі – 166 м.
  • У Чорногорії росте найстаріше на планеті оливкове дерево. Зростає воно у місті Бар. Вік дерева на думку вчених перевищує 2000 років.
  • Назва країни походить від сербського слова «Црна Гора», що в перекладі означає «Чорна гора».
Корисні шаблони

Корисні шаблони:

Прапор і герб

Герб Чорногорії



Прапор Чорногорії
Адміністративний поділ

Чорногорія поділена на 23 общини і 2 міські общини, на які розділена община Подгориця ::::::::::::::::: читати далі

Редагують зараз

Автоматично згенерований список статей, пов'язаних з порталом «Чорногорія», які редагуються на даний момент. Список призначений для комфорту патрулювання і не відображає вже відпатрульовані статті.

Чим допомогти
Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей про Чорногорю

Ви можете написати власні статті. Для цього наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, у панелі «Пошук», що знаходиться згори зліва, і натисніть кнопку «Перейти». Якщо статті за вказаним словом або терміном Ви не знайшли, можете створити її використовуючи панель «Створити статтю» розміщену нижче.


Як робити, з чого почати першу свою публікацію:

Категорії