Портрет Дірка Тібіса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портрет Дірка Тібіса

Автор Ганс Гольбейн молодший
Час створення 1533
Розміри 48 х 35 см
Матеріал дубова дошка, олія
Місцезнаходження Музей історії мистецтв (Відень)

«Портрет Дірка Тібіса» (нім. Porträt der Dirck Tybis) — картина німецького живописця Ганса Гольбейна молодшого (1498–1543). Створена у 1533 році. Зберігається у колекції Музею історії мистецтв у Відні (інв. №GG 903). Картина згадується в описі колекції Крістіана фон Мехеля у 1783 році.

Ганс Гольбейн молодший став одним із перших великих художників, що прибули до Англії. У 1526 році Гольбейн приїхав до Лондона, де працював при дворі Генріха VIII аж до самої своєї смерті від епідемії чуми у 1543 році.

На портреті зображений торговець Дірк Тібіс із Дуйсбурга у фронтальному ракурсі і саме це положення надає йому урочистості. У лівій руці він тримає конверт, а на столі лежить листок, на якому написане його ім'я, вік (33 роки) і дата створення портрету. Темний фон підкреслює монументальність персонажа, а предмети на першому плані, що написані у найдрібніших деталях, свідчать про вплив фламандського живопису. Це відчувається у використанні Гольбейном світла для того, щоб підкреслити одяг та риси обличчя молодого чоловіка.

Скринька з монетами, перо і печатка натякають на торговельну діяльність Дірка Тібіса. Художнику вдалося успішно поєднати образи італійського живопису із північною традицією.

Література[ред. | ред. код]

  • «Музей истории искусства. Вена». Под редакцией Сильвии Боргези = Kunsthistorisches Museum. Vienna. — /Пер. с ит. — М. : ЗАО «БММ», 2007. — 144 с. — (Великие музеи мира) — 3000 прим. — ISBN 978-88-370-2769-8. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]