Портрет Кирила Розумовського (Помпео Батоні)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портрет Кирила Григоровича Розумовського
Творець: Помпео Батоні
Час створення: 1766
Висота: 298 см
Ширина: 196 см
Матеріал: олія на полотні
Жанр: портрет
Зберігається: Частная колекция
Музей: Частная колекция

«Портрет Кирила Розумовського» — маловідомий твір італійського художника 18 століття Помпео Батоні (1708–1787).

Помпео Батоні. Сер Грегорі Пейдж-Торнер. 1768 рік. Прив. збірка.

Вже у 1764 році вийшов наказ нової імператриці Катерини ІІ про скасування гетманства в Україні. Владу гетьмана невпинно обмежували і передавали Малоросійській колегії, що була лише одним з міністерств Російської імперії. Утиски імператриці були такими помітними, що Кирило Розумовський поклопотався про виїзд за кордон. Він мандрує країнами Західної Європи як державний посадовець у відставці. Серед країн, що відвідав Кирило Григорович — Німеччина, Італія, Франція, Англія. Саме тоді і був створений портрет, замовлений у 1766 році італійському художнику Помпео Батоні.

Римський художник використав звичну композицію парадного портрета у повний зріст, як він писав і більшість європейських аристократів, що відвідали Італію. Наголос в портреті Кирила Розумовського зроблено на прихильності вельможі до мистецтва. Звідси введеня у композицію скульптур на тлі, серед яких і Аполлон, покровитель мистецтв. Це мало на меті надати змісту широкому жесту вельможі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Anthony M. Clark, Pompeo Batoni, Oxford, Phaidon 1985.
  • Pier Paolo Quieto, Pompeo Girolamo de' Batoni. L'ideale classico nella Roma del Settecento, Roma, Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato, 2007.
  • Pompeo Batoni 1708–1787. L'Europa delle Corti e il Grand Tour, catalogo della mostra a cura di L. Barroero e F. Mazzocca, Milano, Silvana Editoriale, 2008.

Див. також[ред. | ред. код]