Портрет Якоба Фуггера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Портрет Якоба Фуггера
Jakob Fugger der Reiche
Творець: Альбрехт Дюрер
Час створення: 1518 рік
Висота: 69,4 см
Ширина: 53 см
Матеріал: олійна фарба і paneld
Техніка: олія
Жанр: портрет[2]
Зберігається: Аугсбург
Музей: Баварські державні колекції картинd
CMNS: Портрет Якоба Фуггера у Вікісховищі

«Портрет Якоба Фуггера» (нім. Jakob Fugger der Reiche) — картина олією німецького художника епохи ренесансу Альбрехта Дюрера, виконана близько 1520 року[3]. Перебуває в Державній галереї старих німецьких майстрів в Аугсбурзі.

Історія[ред. | ред. код]

Якоб Фуггер був одним із найбагатших купців Аугсбурга. Він був очільником аугсбурзького торгово-банкірського дому Фуггерів і найбагатшою людиною Європи свого часу. Спонсорував політичні й військові починання імператорів Максиміліана I і Карла V, за що одержав дворянський титул. Його портрет Дюрер написав у 1518 році, під час 18-го рейхстагу в Аугсбурзі. Художник входив до складу делегації свого рідного міста, Нюрнберга, і зустрів численних особистостей, включаючи Фуггера, з яким він був у хороших стосунках з часу своєї другої поїздки до Венеції (1506—1507). Однак художник виконав портрет пізніше, близько 1520 року.

Опис картини[ред. | ред. код]

Дюрер зобразив погруддя Фуггера на синьому тлі. На голові чоловіка тонко вишита шапка, одягнений він у широке пальто з хутряною підкладкою як свідчення верхнього соціального статусу.

Очі тодішнього майже шістдесятирічного Якоба Фуггера спрямовані вдалину. Світло-блакитний фон картини пом'якшує суворість погляду. Поза голови вказує на стійкість і впевненість у собі. Широке чоло і тонкі губи створюють враження сильної особистості, яка не потребує прикрас, таких як медалі, прикріплені до грудей. Модний, простий, золотого кольору берет священнослужителя вказує на соціальне становище намальованого. У 1518 році Альбрехт Дюрер намалював чітке обличчя тонкими мазками на ніжному синьому тлі.

Зовнішні краї одягу Якоба Фуггера та хутро перехрещуються та перекриваються. У формі трикутника, висхідної піраміди вони створюють ефект твердості та суворості форми. Якоб Фуггер динамічний завдяки простому, елегантному, круглому золотому берету, який у той час з'явився.

Сумнів у авторстві[ред. | ред. код]

Картина, безперечно, походить із майстерні Дюрера. Проте відомі мистецтвознавці, зокрема Макс Фрідлендер, Норберт Вольф і Гізела Голдберг висловлюють сумнів щодо того, чи справді сам майстер малював портрет[4]. Непорушний вираз обличчя і слабкі місця у зображенні хутра дають певні підстави вважати, що йдеться про копію втраченої картини з майстерні Дюрера[5].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Martin Kluger: Die Fugger: Die deutschen Medici in und um Augsburg, Context Verlag, Augsburg 2009, ISBN 978-3-939645-13-9
  • Costantino Porcu (a cura di), Dürer, Rizzoli, Milano 2004.

Посилання[ред. | ред. код]