Портрет однорукого художника Мартина Рейкарта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портрет однорукого художника Мартина Рейкарта
ісп. El pintor Martin Ryckaert
Творець: Антоніс ван Дейк
Час створення: 1630
Розміри: 138 × 114 см
Висота: 148 см
Ширина: 113 см
Матеріал: олія на полотні
Жанр: портрет[2]
Зберігається: Мадрид, Іспанія
Музей: Національний музей Прадо

«Портрет однорукого художника Мартина Рейкарта - портрет пензля фламандського художника Антоніса ван Дейка.


Опис твору[ред. | ред. код]

Мартин Рейкарт народився в місті Антверпен і походив з родини художника. Художниками були батько, Девід Рейкарт старший (1560 – 1607), старший брат Девід Рейкарт молодший (1586 – 1642) і рідний дядько.

Мартин Рейкарт (1587 – 1631), другий син в родині, мав фізичну ваду, він народився із одною правою рукою. Це, однак, не завадило малювати і опанувати художнє ремесло. За переказами, молодий художник навіть відвідав далеку Італію, де удосконалював власне ремесло. Документальних підтверджень подорожі до Італії, однак, не знайдено. Як художник Мартин Рейкарт зосередився на створенні краєвидів і фантазійних пейзажів.

За переказами, він приятелював із художником Антонісом ван Дейком, котрий і створив портрет однорукого художника. Ван Дейк подав Мартина Рейкарта в кріслі і в халаті, підбитого хутром. Розкута поза Мартина приховує відсутність лівої руки, і необізнаний глядач може не розпізнати фізичну ваду. Синій капелюх і червоний одяг - найяскравіші деталі портрету. Гравер Якоб Нефс створив гравюру з портрету пензля Антоніса ван Дейка, котра призначалась для серії відомих художників Фландрії ван Дейка з назвою «Іконографія».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Mcfall, Haldane. A History of Painting. D. D. Nickerson, 1911; reprinted Whitefish, MT, Kessinger Publishing, 2004.
  • Van Haute, Bernadette. David III Ryckaert: A Seventeenth-Century Flemish Painter of Peasant Scenes. Turnhout, Brepols, 2000.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в https://www.museodelprado.es/en/the-collection/art-work/the-painter-martin-ryckaert/0fd24dd4-e199-4611-99f7-2e792a17714f
  2. https://rkd.nl/explore/images/56840