Послідовність престолонаслідування в Греції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Королів Греції

Послідовність престолонаслідування в колишньому Королівстві Греції - Грецька монархія була скасована правлячим військовим режимом 1 червня 1973 року.

Акт скасування монархії був підтверджений народним плебісцитом 8 грудня 1974 року, вже після падіння режиму.

Титул короля використовувався останнім правлячим монархом Костянтином II (р. 1964-1973). Його син, крон-принц Павло, який народився 1967 року, є спадкоємцем цього титулу відповідно до монархічних законів.

Престолонаслідування[ред. | ред. код]

Відповідно до статті 45 грецької Конституції 1864 року та грецької Конституції 1911 року корона й титул Короля Греції мали наслідуватись первістком серед нащадків Георгія I, спочатку чоловічої статі, потім жіночої.

У 1952 році, після прийняття нової Конституції, положення про правонаступництво було витлумачено, таким чином, що корона успадковується нащадками діючого тоді короля в порядку первородства. Спочатку сини короля та їх нащадки у відповідному порядку, а потім доньки короля (та їх нащадки).

Після падіння монархії і створення Грецької республіки ці закони втратили юридичну силу й залишились лише на рівні звичаєвого права родини колишнього монарха.

Престолонаслідування[ред. | ред. код]

Послідовність престолонаслідування на червень 1973[ред. | ред. код]


  • Принц Філіп, єдиний син принца Андрія, сина короля Греції Георга I і брата, що царював на той час короля Костянтина, відмовився від своїх прав на грецький і данський престол, а також від всіх своїх титулів грецьких 28 лютого 1947 року, перш ніж він одружився з принцесою Єлизаветою (пізніше королева Єлизавета II). Він отримав титул герцога Единбурга у день свого весілля від Короля Георга VI.

Джерела[ред. | ред. код]