Посмітюха товстодзьоба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Посмітюха товстодзьоба

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Жайворонкові (Alaudidae)
Рід: Посмітюха (Galerida)
Вид: Посмітюха товстодзьоба
Galerida magnirostris
(Stephens, 1826)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Alauda magnirostris
Calendula magnirostris
Посилання
Вікісховище: Galerida magnirostris
Віківиди: Galerida magnirostris
ITIS: 560131
МСОП: 22717402
NCBI: 215324

Посмітюха товстодзьоба[2] (Galerida magnirostris) — вид горобцеподібних птахів родини жайворонкових (Alaudidae). Мешкає в Південній Африці.

Опис[ред. | ред. код]

Товстодзьоба посмітюха
Товстодзьоба посмітюха

Довжина птаха становить 18 см, вага 48-50 г. Довжина хвоста становить 58-61 мм, довжина дзьоба становить 18,7-23,5 мм. Виду не притаманний статевий диморфізм.

Верхня частина тіла бурувата, поцяткована чорнуватими смужками, на задній частині шиї і надхвісті вони найменш виражені. Верхні покривні пера хвоста сірувато-коричневі, окреме пера мають темні стрижні. Шия поцяткована тонкими білуватими смужками, навколо очей білуваті смуги. Підборіддя і горло білуваті, у деяких особин поцятковані темними плямками. Груди білуваті, часто з охристими або рудувато-охристим відтінком, поцятковані темними смугами. Решта нижньої частини тіла білувата або охриста.

Махові пера темно-коричневі, зовнішні опахала мають світлі краї, кінчики махових пер також світлі. Хвіст темно-коричневий, крайні стернові пера мають вузькі охристі або білуваті краї.

Дзьоб міцний, темний, знизу біля основи світліший, охристий, ніздрі покриті пір'ям. На голові чуб, пера, що його формують, більш короткі і широкі, ніж у інших посмітюх.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[3]

  • G. m. magnirostris (Stephens, 1826) — південний захід ПАР;
  • G. m. sedentaria Clancey, 1993 — південний захід Намібії і захід ПАР;
  • G. m. harei (Roberts, 1924) — центр ПАР і захід Лесото.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Товстодзьобі посмітюхи мешкають в Південно-Африканській Республіці, Намібії і Есватіні. Вони живуть в напівпустелях, на пустищах кару і в чагарникових заростях фінбошу. Ведуть переважно осілий спосіб життя.

Іржасті посмітюхи живляться переважно комахами, а також насінням і пагонами рослин. Пташенят годують личинками жуків. Гніздяться на землі, серед трави або чагарників. Гніздо встелюється шерстю, пір'ям і м'яким рослинним матеріалом. В кладці від 2 до 4 яєць. За пташенятами доглядають і самиці, і самці. Товстодзьобі посмітюхи співають, сидячи на землі, або в польоті. Самці підіймаються на висоту 15-20 метрів, кружляють, співаючи, після чого падать вниз, згорнувши крила.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Galerida magnirostris: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 14 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Nicators, reedling, larks. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 14 листопада 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Rudolf Pätzold: Die Lerchen der Welt. Westarp Wissenschaften, Magdeburg 1994, ISBN 3-89432-422-8.
  • Rudolf Pätzold: Kompendium der Lerchen. Alle Lerchen unserer Erde. Jan-Schimkat-Medienpublikation, Dresden 2003, ISBN 3-00-011219-7.

Посилання[ред. | ред. код]