Потяг до перемоги

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Потяг до перемоги
Основні дані
Країна експлуатації Україна
Оператор Південно-Західна залізниця
Деталі маршруту
Маршрут Київ — Ужгород,
Запоріжжя — Перемишль,
Харків — Ужгород тощо
Склад потяга
К-сть вагонів 7
Посилання
Офіційний сайт https://uz.gov.ua/


«Потяг до перемоги» — це 7 вагонів, розписаних українськими митцями у рамках спільного проєкту Укрзалізниці, комунікаційної агенції Gres Todorchuk та сучасних українських митців під кураторством Каті Тейлор для подяки героїчним українцям на тимчасово окупованих територіях під час російського вторгнення в Україну[1].

Про проєкт[ред. | ред. код]

Історії спротиву мешканців тимчасово окупованих територій України стали сюжетами для художніх розписів 7 капітально відремонтованих пасажирських вагонів Укрзалізниці (5 купейних та 2 плацкартних вагони) та відеоісторій про подвиги людей[2].

«Потяг до перемоги». Донеччина[ред. | ред. код]

Вагон потяга, присвячений незламним захисникам Маріуполя та «Азовсталі»

Ілюстрацію-присвяту незламним захисникам Маріуполя та «Азовсталі» на вагоні «Потяга до перемоги» створили митці з Paint Hunters. У відеоролику йдеться про подвиг оборонців Маріуполя — бійців Нацгвардії, морської піхоти, полку «Азов» та інших підрозділів ЗСУ, подано короткі інтерв'ю безпосередніх учасників оборони[3].

«Потяг до перемоги». Запорізька область[ред. | ред. код]

Сюжет розпису вагону присвячений незламним героям Енергодару. Тисячі його мешканців виходили на мітинги, щоб зупинити окупантів. Закарбував подвиг мешканців Енергодара на вагоні «Потяга до перемоги» митець Сергій Ґрес.

Героєм відеосюжету став Максим Щербина, колишній працівник Запорізької АЕС та місцевий активіст. Він допомагав зводити барикади, брав участь у масштабних акціях протесту та пережив жорстокий допит, що влаштували йому російські загарбники[4].

«Потяг до перемоги». Крим[ред. | ред. код]

Сюжет художнього розпису вагону (автор Андрій Присяжнюк) та зміст відповідного відеоролика розкривають історію протесту Богдана Зізи, українського митця, який облив синьою та жовтою фарбами будівлю адміністрації в Євпаторії у травні 2022 року. Окупаційна влада арештувала хлопця, йому загрожує до 15 років в'язниці. Якнайширший розголос може допомогти звільненню Богдана[5].

«Потяг до перемоги». Луганщина[ред. | ред. код]

Сюжет художнього розпису вагону «Потяга до перемоги», який створив митець Роман Чіз, та відеоролик присвячений українським лікарям Луганщини, які героїчно працювали попри запеклі бої та тимчасову окупацію.

З квітня 2022 року в Луганській області не залишилося жодної лікарні, яка б уціліла після ворожих обстрілів. Однак Михайло, дитячий анестезіолог, і Максим, хірург та військовий медик, продовжували рятувати життя під кулями, робили операції в окопах та допомагали пацієнтам у підвалах.

Михайло під «Градами» евакуювався з маленькими пацієнтами Луганської обласної дитячої клінічної лікарні до Дніпра. Максим і зараз продовжує діставати з пекла бійців на передовій. Вони — одні з тисяч лікарів-героїв, які щодня рятують життя українців[6].

«Потяг до перемоги». Миколаївщина[ред. | ред. код]

У художньому розписі вагону та сюжеті відповідного відеоролика відображена історія фермера Олександра Вікторовича. Його землі захопили й замінували. Господарство розікрали. Тонни насіння спалили. Але відчайдушний фермер попри небезпеку вирішив розпочати свою справу з нуля. Він став прообразом всіх аграріїв краю, які продовжували працювати, незважаючи на погрози та шантаж з боку окупантів, підпал полів та масове вивезення українського врожаю. Ілюстрацію-присвяту незламним фермерам створила мисткиня Аліна Коник[7].

«Потяг до перемоги». Харківщина[ред. | ред. код]

Вагон та відеоролик присвячені незламній Харківщині та залізничникам, які евакуюють тих, хто вимушений покинути тимчасово окуповані території та зруйновані міста і селища.

Олеся Леонтьєва й Костянтин Гузєєв — одні з тисяч героїв «Укрзалізниці», яка за час повномасштабної війни евакуювала до безпечних місць близько 4 млн громадян. Закарбували подвиги залізних героїв митці з Paint Hunters[8].

«Потяг до перемоги». Херсонщина[ред. | ред. код]

Подвиг жителів Херсонщини закарбував у розписі вагону «Потягу до перемоги» Максим Кільдеров — митець, який сам пережив 55 днів окупації у рідному регіоні. У відеоролику йдеться про спротив жителів Херсонщини росіянам, їхню участь у русі «Жовта стрічка»[9].

Курсування вагонів[ред. | ред. код]

23 серпня 2022 року вагони цього поїзда запущені в складі поїзда «Десна» № 82/81 Київ — Ужгород[10].

З 3 вересня 2022 року вагони додані до складу поїзда № 32/31 Запоріжжя — Перемишль[11].

З 16 вересня 2022 року вагони додані до складу поїзда № 46/45 Харків — Ужгород[12].

З 5 листопада 2022 року вагони вперше вирушили за межі України. Курсували маршрутом № 352/351 Київ — Кишинів[13].

19 листопада 2022 року вагони «Потягу до перемоги» прибули до Херсона у складі першого з початку повномасштабного вторгнення поїзду з Києва[14].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Україні запустили «Потяг до перемоги», присвячений супротиву оккупантам (фоторепортаж). www.unian.ua (укр.). Процитовано 30 жовтня 2022.
  2. Потяг до перемоги. Потяг до перемоги (укр.). Процитовано 30 жовтня 2022.
  3. Потяг до Перемоги. Донеччина (укр.), процитовано 29 грудня 2022
  4. Потяг до Перемоги. Запорізька область (uk-UA) , процитовано 29 грудня 2022
  5. Потяг до Перемоги. Крим (uk-UA) , процитовано 30 грудня 2022
  6. Потяг до Перемоги. Луганщина (uk-UA) , процитовано 30 грудня 2022
  7. Потяг до Перемоги. Миколаївщина (uk-UA) , процитовано 30 грудня 2022
  8. Потяг до Перемоги. Харківщина (uk-UA) , процитовано 30 грудня 2022
  9. Потяг до Перемоги. Херсонщина (uk-UA) , процитовано 30 грудня 2022
  10. «Потяг до перемоги» запустили за маршрутом Київ — Ужгород. suspilne.media.
  11. "Потяг до перемоги": тематичні вагони додали до маршруту «Запоріжжя — Львів». suspilne.media.
  12. Розмальований потяг "До перемоги" курсує з Харкова до Ужгорода. suspilne.media.
  13. Вагони «Потяга до перемоги» вирушають за межі України. uz.gov.ua. Архів оригіналу за 29 жовтня 2022. Процитовано 30 жовтня 2022.
  14. https://www.railinsider.com.ua/pershyj-poyizd-prybuv-19-lystopada-do-zvilnenogo-vid-zagarbnykiv-hersona/.